Linkovi

Kurdi odbili američki prijedlog o 'sigurnoj zoni'


Arhiv - Američki vojnik u Siriji
Arhiv - Američki vojnik u Siriji

Kurdi u Siriji odbili su prijedlog Sjedinjenih Država o formiranju "sigurne zone" pod kontrolom Turske duž sirijske strane granice između dvije zemlje.

Utjecajni politički lider Aldar Halil rekao je da će Kurdi prihvatiti raspoređivanje snaga UN-a duž linije razdvajanja između kurdskih boraca i sirijskih trupa kako ne bi došlo do ofenzive.

"Ostali izbori su neprihvatljivi jer narušavaju suverenitet Sirije i suverenitet naše autonomne regije", rekao je Halil agenciji AFP.

On je dodao da žali zbog toga što je SAD predložio da se Turskoj da kontrola nad "sigurnom zonom".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je jučer da će Ankara uspostaviti "sigurnu zonu" na sjeveru Sirije, kao što je predložio američki predsjednik Donald Trump.

Kurdska "Narodna zaštitna jedinica" je ključni saveznik SAD-a u borbi protiv militanata "Islamske države" na sjeveru Sirije.

Ankara smatra da su te kurdske snage ogranak zabranjene Radničke partije Kurdistana, koja vodi oružanu borbu na jugoistoku Turske od 1984. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG