Linkovi

Kupchan za RSE: Napad na Kosovu nije bio spontan


Charles Kupchan
Charles Kupchan

To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Charles Kupchan, profesor Unvierziteta Georgetown i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savjetu za bezbjednost u administracijama Billa Clintona i Baracka Obame.

Kosovska policija je saopštila da je u napadu oko 30 dobro naoružanih lica u Banjskoj u noći subotu na nedjelju poginuo jedan policajac. U akciji policije su ubijena tri napadača, a šest je uhapšeno. Priština optužuje Beograd za umiješanost, što on negira.

"Čini se da je ovo dobro organizovana akcija, zbog čega je opasnija, jer sugeriše da postoje grupe na terenu kojima je u interesu izazivanje nasilja i spremne su da se organizuju i pronađu oružje koje će omogućiti da to učine", smatra Kupchan.

Policijski službenici patroliraju nakon pucnjave, na putu za selo Banjska, Kosovo, 24. septembar 2023. REUTERS/Laura Hasani
Policijski službenici patroliraju nakon pucnjave, na putu za selo Banjska, Kosovo, 24. septembar 2023. REUTERS/Laura Hasani

On ističe da ne želi da rizikuje sa nagađanjima ko stoji iza napadača.

"To može biti domaća grupa sa podrškom spolja, ali ne nužno od strane vlade. Njihov cilj? Podstaknuti nevolje, još nasilja, podići tenzije kako bi se učinila nedostižnom saradnja involviranih strana u cilju postizanja trajnog mira", kaže Kupchan.

Postavlja se pitanje kako su napadači došli do tako modernog oružja.

"Pa, u današnjem svijetu, vrlo je lako doći do njega na crnom tržištu. Moglo je da dođe i iz Beograda. To ne znamo, ali znamo da je izbijanje ovakvih sukoba i nasilja opasno, jer imaju potencijal da se šire. Nadam se da će ovaj incident biti doživljen kao poziv za buđenje, i da objema stranama ovo nasilje, pogibije koje su se desile, budu razlog da krenu naprijed na diplomatskom frontu", navodi profesor Univerziteta Georgetown.

Po njegovim riječima, pozitivan znak je da se srpski manastir (u Banjskoj) distancirao od nasilja i što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osudio ubistvo kosovskog policajca i nasilje.

"Ta vrsta uzdržanosti je važna. Sada je potrebno da obje strane ispolje dalju, dugotrajniju uzdržanost, da odustanu od međusobnog optuživanja i krenu naprijed u primjeni mape puta koju je pripremila Evropska unija. Da li postoje teške odluke koje treba donijeti? Da. Ali, ova mapa puta predstavlja najbolju šansu za koju mislim da su obje strane imale da riješe sukob i krenu naprijed. Nažalost, za sada izgleda da ne koriste tu priliku", ističe Kupchan.

On smatra da je neophodno da SAD i EU pojačaju pritisak i na Beograd i Prištinu.

"Mislim da ovdje nema dobrih i loših momaka. Ovo je jedan od onih nerješivih sukoba koji traju godinama. A znamo iz historije da se nerješivi sukobi završavaju kada su obje strane spremne na teške, hrabre, bolne ustupke i kompromise u pregovorima", navodi Kupchan.

On kaže da je poučna lekcija iz situacije oko Nagorno-Karabaha.

"Rusija nije mogla i nije htjela da pritekne u pomoć Jermeniji, iako je saveznik u ODKB (Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbjednosti). To je pokazatelj nevolja koje su zadesile Rusiju, ograničenja ruske diplomatije i vojnih sposobnosti zbog rata u Ukrajini. Šteta koju je Rusija time nanijela svojoj reputaciji - pruža priliku ne samo Kosovu i Srbiji, već i Balkanu uopšte, da pokuša da se distancira od svojih veza sa Moskvom, da prevaziđe neke od preostalih sporova u regionu koji je uvijek pokušavala da iskoristi", rekao je Kupchan.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG