Linkovi

Kuhanje u digitalnom svijetu: 3D printani kolač


Photo: NPJ Science of Food
Photo: NPJ Science of Food

Naučnici čak navode kako bi ovakvi 3D printeri hrane mogli postati kućanski i industrijski uređaji u budućnosti.

Naučnici su uspjeli proširiti rad 3D printera na hranu i napraviti 3D printani kolač. Ovaj cheescake nije bio savršena replika iz slastičarne, ali je zanimljiv novi korak u načinima proizvodnje hrane.

Pristup 3D printerima proširio se u proteklih 10 godina, a s njim i inovacije u 3D printanoj hrani i mogućnost igranja s ovom tehnologijom u vlastitoj kuhinji. Metode za 3D printanje hrane uključuju stvaranje tekućeg materijala koji može zadržati svoj oblik nakon postavljanja na platformu ili „lijepljenje" čestica hrane u određeni oblik.

Inženjeri s Columbia Univerziteta u New Yorku su pomoću 3D printera napravili popularni kolač cheescake i rad o tome objavili u NPJ Science of food.

Ovaj kolač nije bio sasvim istog ukusa kao konvencionalni cheesecake, niti je izgledao isto. Proizvodnja je podrazumijevala da se svi sastojci naprave u obliku paste, uključujući i podlogu za kolač. Kako bi se zadržao oblik, ovaj 3D printani kolač je imao omjer većeg keksa.

Svi sastojci upotrijebljeni u studiji kupljeni su u trgovini mješovitom robom u New Yorku. Kikiriki puter, Nutella, glazura i preljev od višanja nisu zahtijevali dodatnu pripremu, banane je bilo potrebno zgnječiti viljuškom kako bi mogle proći kroz štrcaljku, a krekeri su pomiješani s maslacem i vodom kako bi se stvorila pasta.

Problem s konstrukcijom

Rane verzije kolača su koristile manje paste od keksa, ona je činila samo oko trećinu kriške u ovim receptima. Ali, kada je printer konstruisao ove prve kriške, one bi se brzo srušile kada bi se dodali drugi sastojci.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, inženjeri su stvorili korpice od paste od keksa sa zidovima koji su bili debeli na dnu i tanji na vrhu. Zatim su taložili vlažnije sastojke unutar te konstrukcije.

S tim promjenama, kriške su zadržavale svoj strukturni integritet. Posljednji korak bio je korištenje lasera za posmeđivanje gornjeg sloja od graham keksa. Ukupno je za izradu kriški trebalo 30 minuta.

Bolja kontrola nutrijenata

Premda je hrana iz „replikatora“ kakvi postoje u „Zvjezdanim stazama“ još uvijek naučna fantastika, ovaj način pripreme hrane je zanimljiv za dalji razvoj. Naime, na ovaj način proizvođači hrane mogu imati više kontrole nad makro i mikro hranljivim sastojcima - nutrijentima.

U radu naučnici čak navode kako bi ovakvi 3D printeri hrane mogli postati kućanski i industrijski uređaji u budućnosti.

Primjena digitalnih tehnologija u proizvodnji hrane nije ograničena samo na 3D printanje hrane. Drugi inovatori i kuhari razvijaju botove za pravljenje hljeba i peciva, strojeve za sastavljanje salata, robote za pravljenje pizza, 3D-pisače za meso na biljnoj bazi ili za različite oblike tjestenine, strojeve za sastavljanje hrane s više sastojaka te personalizirane vitaminske gumene bombone i hranu za astronaute.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG