Linkovi

Kraj ere: Raul Castro se povlači sa mjesta lidera Komunističke partije Kube


ARHIVA - Prvi sekretar Komunističke partije Kine Raul Kastro u govoru 1. januara 2019, tokom proslave 60 godina kubanske revolucije.
ARHIVA - Prvi sekretar Komunističke partije Kine Raul Kastro u govoru 1. januara 2019, tokom proslave 60 godina kubanske revolucije.

Raul Castro potvrdio je da predaje mlađoj generciji rukovodstvo nad kubanskom Komunističkom partijom, na stranačkom kongresu koji je započeo u petak, što je označilo kraj šest decenija vladavine porodice Castro - Raula i njegovog starijeg brata Fidela.

U govoru na početku četvorodnevnog kongresa, 89-godišnji Kastro je rekao da novo rukovodstvo stranke čine lojalisti sa decenijama iskustva, koji su se postepeno probijali do samog vrha partije, i koji su "puni strasti i anti-imperijalističkog duha".

Izjavio je da odlazi u penziju sa osećanjem da je "ispunio svoju misiju" i da je "pun povjerenja u budućnost otadžbine."

“Ništa, ništa, ništa me nije prinudilo na ovu odluku", rekao je Castro, čije je dijelove govora prenijela državna televizija. “Dok sam živ, biću spreman da branim domovinu, revoluciju i socijalizam, snažnije nego ikad."

Na prošlom stranačkom kongresu 2016. Castro je rekao da će to biti posljednji kongres koji predvodi "istorijska generacija" koja se borila u Sijera Maestri da bi srušila diktatora koga su podržavale Sjedinjene Države, u ljevičarskoj revoluciji 1959. Raul Castro je 2018. već prenio dužnost predsjednika na svog 60-godišnjeg protežea, Migelu Diazu-Kanelu.

Kongres je najvažniji sastanak Komunističke partije Kube i održava se na svakih pet godina da bi se razmotrila politika partije i rad njenih lidera. Održava se iza zatvorenih vrata ali se dijelovi govora emituju na državnoj televiziji.

Castro je hvalio Diaz-Kanela kao predstavnika nove generacije lidera, hvaleći dobre rezultate koje je postigao tokom tri godine na položaju.

Kamuflažna vojna uniforma koju je nosio Raul Castro bila je u kontrastu sa civilnim odijelom njegovog štićenika, za koga se vjeruje da će ga naslijediti kao prvi sekretar partije - što je najmoćniji položaj u jednopartijskom sistemu Kube.

Kubanci se voze pored američke ambasade za vreme protesta na kome je traženo ukidanje američke blokade Kube, u Havani, 28. marta 2021.
Kubanci se voze pored američke ambasade za vreme protesta na kome je traženo ukidanje američke blokade Kube, u Havani, 28. marta 2021.

Novi lideri Kube suočavaju se sa najgorom ekonomskom krizom od raspada Sovjetskog Saveza i postoje znaci sve veće frustracije, posebno među mlađom generacijom.

Jačanje američkog trgovinskog embarga, koji traje decenijama, i pandemija koronavirusa, pojačali su krizu likvidnosti posustale, centralizovane ekonomije, koja je već pretrpjela udarac zbog smanjenja pomoći iz Venecuele.

To je dovelo do nestašice najosnovnijih vrsta robe, a mnogi Kubanci satima čekaju u redu da kupe namirnice.

Castro je osudio obnovljeno američko neprijateljstvo za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je poništio odluke bivšeg predsjednika Baraka Obame koje su označile otopljavanje odnosa SAD i Kube.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je stupio na položaj u januaru, obećao je da će poništiti neke od Trumpovih sankcija, iako je Bijela kuća u petak saopštila da promjena politike prema Kubi nije među njegovim spoljnopolitičkim prioritetima.

Castro je poručio da je Kuba spremna za nove odnose.

"Sa ovog stranačkog kongresa, potvrđujem želju da razvijemo dijalog pun međusobnog poštovanja i razvijemo novu vrstu odnosa sa Sjedinjenim Državama, ali bez toga da Kuba mora da se odrekne principa svoje revolucije i socijalizma."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG