Linkovi

Ministar odbrane BiH podnio krivičnu prijavu protiv Dodika, svog zamjenika i pukovnika Oružanih snaga


 Ministar odbrane BiH za Glas Amerike: Naš jedini put je u EU i NATO
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:45 0:00

Ministar odbrane BiH Zukan Helez u aprilu 2023. bio je gost u našoj emisiji Studio Washington

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, svog zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića.

Prijave su podnesene zbog njihovog učešća u obilježavanju 9. januara neustavnog Dana bh. entiteta Republika Srpska.

"Tu ima nekoliko krivičnih djela, među kojima je i udar na ustavno-pravni poredak države BiH", rekao je Helez novinarima ispred Suda BiH.

Prethodno je krivičnu prijavu protiv Dodika zbog proslave neustavnog Dana RS podnio i Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Salkić prijavio Dodika zbog nelegalnog dana RS
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili na upit RSE da li je formiran predmet zbog proslave neustavnog praznika, te koliko je prijava podneseno.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta je donio odluku da je proslava 9. januara kao Dana RS-a neustavna, a za nepoštovanje odluka Ustavnog suda propisane su kazne u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Za Ustavni sud nije bilo sporno obilježavanje Dana RS-a, ali jeste datum, i simbolika koju on nosi.

U Sarajevu je, naime, 9. januara 1992. godine takozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

U to vrijeme na čelu RS-a su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Drugi narodi u Bosni i Hercegovini većinom smatraju da je tog datuma ozvaničen početak politike zločina i genocida.

Uprkos tome, već godinama se održava nezakonita proslava 9. januara, a do sada niko nije krivično odgovarao.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG