Linkovi

Krivična istraga Muellerovog izvještaja o ruskom uplitanju


FILE - Former special counsel Robert Mueller checks pages in the report as he testifies before the House Judiciary Committee hearing on his report on Russian election interference, on Capitol Hill, July 24, 2019.
FILE - Former special counsel Robert Mueller checks pages in the report as he testifies before the House Judiciary Committee hearing on his report on Russian election interference, on Capitol Hill, July 24, 2019.

Otvaranje krivične istrage omogućit će tužiocu da traži iskaze svjedoka, dokumente, te da sazove porotu i podigne krivične optužnice.

Istraga američkog ministra pravosuđa o podacima i porijeklu istraživanja navodnog ruskog uplitanja u američke izbore 2016. godine postala je, nakon administrativnog ispitivanja, i krivična istraga.

Informacije o otvaranju krivične istrage prvi je objavio New York Times, navodeći da su ovo saznanje podijelile dvije osobe bliske pitanju.

Informaciju po pokretanju krivične istrage o Muellerovom nalazu ruskog uplitanja, potvrdio je i Reuters.

Ovaj potez, piše New York Times, najvjerovatnije će ministra pravosuđa Williama Barra otvoriti optužbama da pokušava osvojiti političku pobjedu za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je ranije odbacivao istragu specijalnog istražitelja Roberta Muellera, nazivajući je "lovom na vještice".

"Više od dvije godine, predsjednik Trump je uporno napadao istragu o ruskom uplitanju, govoreći da je zavjera i da je nelegalna, čak i mjesecima nakon što je specijalni istražitelj zaključio istragu.

Sada, Trumpovo Ministarstvo pravosuđa otvara krivičnu istragu o tome kako je sve počelo", piše New York Times.

Barr je u maju ove godine odredio Johna Durhama da izvrši pregled istrage Federalnog biroa za istraživanje (FBI), sa posebnim osvrtom na to da li je, istraga o navodnoj vezi između Trumpove kampanje i Rusije bila "zakonita i primjerena", piše Washington Post.

Njegovo imenovanje stiglo je usred poziva predsjednika Trumpa i njegovih saveznika za istraživanjem osoblja FBI-ja i osoba koje su radile sa specijalnim istražiteljem Robertom Muellerom.

Otvaranje krivične istrage omogućit će tužiocu John H. Durhamu opciju da traži iskaze svjedoka, dokumente, te da sazove porotu i podigne krivične optužnice.

Posljednji poduhvat američkog Ministarstva pravosuđa dolazi u momentu kada se Trump suočava sa nizom negativnih komentara zbog procesa opoziva do kojeg je došlo zbog njegovog uplitanja Ukrajine u politiku Sjedinjenih Država.

Demokrate i bivši pripadnici policije navode da Barr koristi Ministarstvo pravosuđa kako bi progonio neutemeljene teorije zavjere koje bi republikanskom predsjedniku mogle koristiti politički ali bi mogle i potkopati istraživanje Roberta Muellera, piše Reuters.

Muellerova istraga

Muellerova istraga o uplitanje Rusije u kampanju za američke izbore 2016. godine, pokazala je da Moskva jeste imala upliva u izbore kako bi pomogli da Trump bude izabran, što je dovelo do krivičnih osuda nekoliko osoba koje su radile na toj kampanji.

Međutim, Muellerov zaključak je bio da nema dovoljno dokaza kako bi se utvrdio da je postojala krivična zavjera sa Rusijom.

Iako istraga nije utvrdila postojanje zločinačke zavjere, nije ni oslobodila Trumpa od optužbi za ometanje pravde.

Robert Mueller je 22 mjeseca, sa timom od 19 advokata i desetinama agenata FBI-ja, vodio istragu o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u.

Istraga je završena u martu ove godine, a ključni zaključak bio je sličan Muellerovom kasnijem svjedočenju u Kongresu i glasi "dok ovaj izvještaj ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, isto ga tako i ne oslobađa optužbe".

Ipak, Muellerova istraga proizvela je 37 optužnica, uključujući i za skoro 20 ruskih državljana i više od pet priznanja krivice bliskih saradnika predsjednika Trumpa, od kojih su neki već osuđeni, a neki čekaju presude, ali nije dokazala dosluh predsjednika sa Rusima.

Još uvijek je nejasno na koje potencijalne zločine će se fokusirati istraga. No, kako piše BBC, imajući u vidu da je Ministarstvo pravosuđa imenovalo Roberta Muellera da istraži rusko uplitanje 2016. godine, ova krivična istraga znači da će, u stvari, odjel pravosuđa istraživati samog sebe.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG