Linkovi

Trump: Specijalni tužilac Mueller me baš ne voli


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik Donald Trump odgovorio je na primjedbe specijalnog tužioca Roberta Muellera koji je vodio istragu o miješanju Rusije u izbore i opstrukciji pravde.

Predsjednik kaže da ga Mueller, iako republikanac, nikada nije volio, ali da uprkos tome nije prepoučio podizanje optužnice protiv njega.

Trump kaže da je specijalni tužilac Robert Maler “u sukobu interesa”.

“Maler je jedan od republikanaca koji me nikad nije podržao i mislim da me baš ne voli”, rekao je Trump.

Ipak, čini se da je predsjednik priznao jedan od ključnih nalaza iz Muellerovog izvještaja – da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. Na Twitteru je prvo napisao da “nema ništa s tim što mu je Rusija pomogla da pobijedi".

Nešto kasnije, Trump je samog sebe demantovao.

“Ne, Rusija mi nije pomogla da pobijedim na izborima. Ali, znate ko me je izabrao? Ja sam sebe izabrao, nije mi pomogla Rusija”

Predsjednik i dalje tvrdi da nije opstruisao pravdu i da nije sarađivao sa Rusima, i da bi Mueller podigao optužnicu protiv njega da je imao osnova za to.

Ali, Mueller je eksplicitno rekao nešto drugo – da protiv predsjednika nije podignuta optužnica zbog uputstva Sekretarijata za pravosuđe koje kaže da, dok je na položaju, predsjednik ne može biti optužen.

Robert Mueller
Robert Mueller

“Jasno bismo rekli da predsednik nije počinio krivično djelo da smo tako nešto i utvrdili”, kazao je specijalni tužilac Robert Mueller.

​Pravni analitičari televizije ABC napominju da je očigledno da Mueller smatra da je njegov izvještaj pogrešno protumačen u javnosti, kao i da je teško približiti odluku sekretara za pravosuđe Williama Barra da Trump nije opstruisao pravdu i Muellerov nalaz da Kongres treba da utvrdi da li je predsjednik kršio zakon.

Neke demokrate u Kongresu su Muellerovo obraćanje javnosti protumačile kao zeleno svjetlo da počnu proces opoziva i sada to traži više od 40 od 235 demokrata u Predstavničkom domu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG