Linkovi

Krivična prijava protiv guvernera New Yorka


ARHIVA - Guverner države New York ANdrew Cuom (Foto: BRENDAN MCDERMID / AFP)
ARHIVA - Guverner države New York ANdrew Cuom (Foto: BRENDAN MCDERMID / AFP)

Bivša saradnica koja je optužile guvernera države Njujork Endrjua Kuoma (Andrew Cuomo) da ju je neprimereno dodirivao podnijela je krivičnu prijavu protiv njega u kancelariji šerifa okruga Olbani, saopštila je kancelarija u petak.

Žena, čije ime nije objavljeno, prethodno je rekla državnim istražiteljima da joj je Kuomo jednom prilikom dodirivao grudi dok su bili sami u rezidenciji guvernera u Olbaniju.

Riječ je o najozbiljnijoj optužbi za seksualno uznemiravanje s kojom je Kuomo suočen, prenosi agencija Reuters.

Bivša saradnica je među 11 žena koje je, prema navodima istražitelja, Kuomo seksualno uznemiravao.

Guverner Njujorka, demokrata, je zbog tih optužbi pod sve većim pritiskom da podnese ostavku, koju je od njega zatražio i predsjednik Džo Bajden. Takođe je suočen sa procesom opoziva u državnoj skupštini.

Žena koja je podnijela krivičnu prijavu ispričala je istražiteljima da ju je Kuomo zvao da dođe u rezidenciju u novembru 2020. godine, da ju je uveo u jednu prostoriju, zatvorio vrata, zavukao ruku pod košulju i dodirivao grudi, prema izvještaju istražitelja koji je u utorak objavila glavna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms.

U izvještaju se takođe zaključuje da su Kuomo i njegovi saradnici radili na tome da se osvete najmanje jednoj ženi koja se žalila protiv guvernera zbog curenja povjerljivih informacija o njenom zaposlenju medijima.

Džejms je rekla da je Kuomo prekršio federalne i državne zakone protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, ali je dodala da je sprovedena civilna istraga i da ona neće krivično goniti guvernera Njujorka.

O krivičnoj prijavi je prvo izvestio dnevnik Njujork post, a portparol kancelarije šerifa potvrdio da je podnesena.

Kuomo je odbacio optužbe, ali je priznao da je "prisan" sa ljudima. Njegovi saradnici saopštili su da su kontaktirali policiju Olbanija u martu, kada je bivša saradnica iznijela optužbe protiv Kuoma.

Rezultate nezavisne istrage o Kuomu već je, između ostalih, zatražila kancelarija okružnog tužioca Olbanija koja međutim nije potvrdila da je podnijeta formalna prijava.

"Riječ o o pitanju koje se trenutno razmatra", saopštila je portparolka Sesilija Volš.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG