Linkovi

WIGEMARK: Političari samo deklarativno protiv suzbijanja korupcije


Lars Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH
Lars Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH

Posljednji projekat Evropske unije (EU) u vezi suzbijanja korupcije u Bosni i Hercegovini (BiH), pokazao je nedostatak političke volje na tom polju.

Naličje borbe protiv korupcije kod domaćih političara, samo je deklarativno, a u stvarnosti, nedostaje podrška od najviših političkih funckionera, kaže Lars Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH.

Wigermar je govorio po završetku projekta “Razvoj kapaciteta u sprečavanju korupcije i stvaranje strateških dokumenata u oblasti borbe protiv koruprije u BiH”, za koji je EU izdvojila 200.000 eura.

“Izostanak odgovarajuće političke podrške ovakvom projektu je sam po sebi dovoljan pokazatelj. Sa jedne strane tu su visoki dužnosnici i političari ove zemlje koji deklarativno jesu za suzbijanje korupcije, ali istovremeno, nadležne agencije, ministarstva i institucije, odnosno oni koji su direktno zaduženi za praćenje dešavanja u ovoj oblasti, tvrde da te podrške nema”, kaže Wigemark.

Projekat je osmišljen kao podrška Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) i ostalim antikorupcijskim tijelima na razini oba entiteta u BiH.

Ipak, Wigermakr navodi da je ostvaren umjeren napredak u oblasti suzbijanja korupcije, ali to i dalje nije dovoljno.

“U zdravstvu morate dodatno platiti za usluge na koje imate parvo ili u obrazovanju možete kupiti diplomu, od srednjoškolske pa do doktorata, a to je neprihvatljivo. Da sutra imate šansu postati članica EU, ne biste mogli to uraditi zbog takvog stanja”, napominje Wigemark.

Organizacije poput Transparency Internationala BiH (TI BiH) godinama ukazuju na problem prisutnosti korupcije na najvišim funkcijama u državi, bilježeći vrlo skromne rezultate u napretku u borbi protiv ove pojave.

Tako se u prošloj godini po stepenu korupcije BiH, od 176 zemalja svijeta, našla na 83. mjestu. Za TI BiH jedno od žarišta korupcije nalazi se unutar pravosuđa.

I Wigemark se osvrnuo na korupciju u pravosudnom sistemu, za koji je, kako kaže, neophodno da bude potpuno oslobođeno ove pojave.

“Stepen korupcije u pravosuđu pokazatelj je sveprisutnosti korupcije u svim sferama života. Rekao bih da ne vidim ništa konstruktivno u generalnim kritikama koje se upućuju na račun pravosuđa. Mnogo bolje je konkretno ukazati na korupciju i pružiti podršku onima sa dovoljno hrabrosti da se toj korupciji suprotstave. Potrebno je promovirati te sudije i tužioce i osigurati da takvi ljudi budu na najvišim pozicijama u pravosuđu”, poručio je Wigemark.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG