Linkovi

Američka 'kršćanska desnica' nastoji povratiti utjecaj iz prošlosti


Jedno od glavnih pitanja koje mobilizira kršćanske glasače je legalizacija istospolnog braka
Jedno od glavnih pitanja koje mobilizira kršćanske glasače je legalizacija istospolnog braka

Konzervativni kršćani su nekoliko puta u prošla dva desetljeća imali ključnu ulogu na ishod predsjedničkih izbora. Međutim, ne i na posljednjima, kada je pobijedio Barack Obama. Zbog toga, u izbornoj bazi Republikanske stranke osnovana je nova lobističko-aktivistička organizacija koja okuplja pristaše takozvane 'vjerske desnice'.

Debra Kohl je prešla pola kontinenta da bude u Washingtonu, na skupu Koalicije za vjeru i slobodu. Ona smatra da vjera u Boga predstavlja početak u rješavanju svih problema njezine zemlje: "Pogledajte samo što se događa – u našoj zemlji, u našem društvu, u obiteljima. I sada zamislite kako bi bilo da ne postoji vjera koja nas uči što je ispravno a što pogrešno. Zato ja vjerujem u Boga."

Svi koji su se nedavno okupili na konvenciji Koalicije za vjeru i slobodu imaju jednu zajedničku želju – da Barack Obama izgubi na sljedećim izborima. Čelnik ove organizacije Ralph Reed kaže da je Obama pobijedio i zbog toga što je među kršćanskim glasačima vladala prilična apatija: "2008. nije glasalo čak 17 milijuna kršćana-evangelika. Ili nisu bili registrirani, ili su bili registrirani – ali nisu glasali. To je jako loše."

Ralph Reed je prije dvadeset godina također bio čelnik jedne aktivističke organizacije, Kršćanske koalicije, koja je bila vrlo efikasna na nekoliko predsjedničkih izbora. Ali, prije nekoliko je godina bio povezan s Jackom Abramoffom, jednim od najutjecajnijih republikanskih lobista u Washingtonu koji je osuđen na višegodišnju kaznu zatvora zbog pronevjere novca iz donacija za političke kampanje.

Sada se Reed vraća na političku scenu – na njegovom su skupu govorili gotovo svi utjecajni republikanski političari koji razmišljaju o Bijeloj kući.

Jedna od njih je kongresnica Michele Bachmann koja je povela jutarnju molitvu na nedavnom skupu ove organizacije.

Međutim, ne slažu se svi američki kršćani s konzervativnim programom Republikanske stranke. Ima mnogo i svećenika i laika koji smatraju da Republikanska stranka ne djeluje u skladu s Kristovim naukom kada se zalaže za rezanje pomoći siromašnima. Jennifer Butler, svećenica Prezbiterijanske crkve, jedan je od kritičara američke vjerske desnice. Nju pogotovo brine suradnja konzervativnog Pokreta Čajanke, koji se zalaže za manje poreze, i organizacija koje okupljaju evangeličke aktiviste. "Politički operativci poput Ralpha Reeda nastoje ujediniti te dvije struje jer znaju da je kršćanska desnica još uvijek vrlo jaka" - rekla nam je Jennifer Butler.

Konzervativne kršćane najviše zanimaju društvena pitanja poput pobačaja ili legalizacija braka za homoseksualce. Međutim, Michael Cromartie iz konzervativnog think-tanka koji se zove Centar za etiku i politiku kaže da ta pitanja na izborima sljedeće godine neće biti u centru pozornosti. "Neće biti u središtu pozornosti jer je situacija u zemlji takva. Mi smo u krizi, tako da će glavna pitanja biti ekonomija i rat protiv terorizma" - smatra Cromartie.

On dodaje da će takav 'izborni dnevni red' pomoći nekim republikanskim kandidatima. Na primjer, Mitt Romney i Jon Huntsman su mormoni – i kao takvi imali bi slabe šanse među evangeličkim kršćanima. Newt Gingrich je pak nekoliko puta priznao bračnu nevjeru – čime se nije smilio vjerskoj desnici. Međutim, u aktualnoj situaciji – kada su u prvom planu ekonomija i rat, a ne osobni moral ili vjera – sva trojica ipak imaju šanse da dobiju podršku konzervativnih kršćana, kaže Michael Cromartie.

XS
SM
MD
LG