Linkovi

Policija Kosova "recipročno" skida tablice iz Srbije, na sjeveru protest


Privremene kosovske tablice koje vozila sa registarski oznakama Srbije moraju da koriste tokom kretanja po Kosovu.
Privremene kosovske tablice koje vozila sa registarski oznakama Srbije moraju da koriste tokom kretanja po Kosovu.

U blizini starog punkta Jarinje, gdje su u nedjelju postavljeni kontejneri i od ponedjeljka ujutro jutros raspoređene jedinice kosovske specijalne policijske jedinice Rosu, u obje trake puta parkirano je oko desetak kamiona, pa je saobraćaj u potpunom prekidu od punkta prema Leposaviću.

Radio-televizija Srbije javila je da je počelo oduzimanje tablica sa oznakama sa sjevera Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne tablice i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet eura.

Probne tablice traju dva mjeseca.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je za TV Pink da su građani sa sjevera uznemireni tom demonstracijom sile, ali je apelovao da ostanu uzdržani i ne nasjedaju na provokacije i kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma, prenio je FoNet.

Zbog odluke su se građani sa sjevera Kosova okupili su se na graničnim prelazima kako bi izrazili nezadovoljstvo ponašanjem kosovske policije, javljaju mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja izjavio je da je povećanje policijskih snaga na sjeveru Kosova dio primjene sporazuma o slobodnom kretanju, posebno kada je riječ o registarskim oznakama vozila, prenos RTK.

Ministarstvo je, kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, donijelo rješenje kojim se uređuje i obavezuje obezbjeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama Srbije i koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prelazima, rekao je Svećlja.

Preduzete su sve mjere, dodao je, da se smanje čekanja na graničnim prelazima. Obavještavamo javnost da od 15. septembra u saobraćaju nema automobila sa tablicama "KS", pa su jedine službene tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom "RKS", kazao je Svećlja.

Kurti: Nije bilo drugog izbora zbog stavova Beograda

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da zvanična Priština nije željela da uspostavi recipročne mjere Srbiji o registarskim tablicama, ali da nije bilo drugog izbora zbog stavova zvaničnog Beograda.

Istakao je da akcija Specijalne jedinice Policije Kosova na graničnim prelazima na sjeveru nema za cilj ometanje kretanja građana Kosova iz redova srpske zajednice, niti destabilizaciju, već da se radi isključivo o poštovanju sporazuma, koji su u Briselu postigli Kosovo i Srbija, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Kao premijer svih građana Kosova, uvjeravam vas da današnje radnje nadležnih organa za sprovođenje ovog sporazuma o slobodnom kretanju nisu usmjerene protiv građana Srbije. Oni ni na koji način nemaju namjeru da povrijede pravo na slobodno kretanje srpskih građana ili da izazovu bilo kakvu destabilizaciju. Kako juče, danas ili sutra, građani Srbije kretaće se slobodno, bezbjedno, zaštićeni zakonom i Ustavom Republike Kosovo", rekao je on i dodao da MUP Kosova oduzima "sve nelegalne registarske tablice".

Rakić poziva Vučića da reaguje

Predsjednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić pozvao je sa Jarinja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na Kosovu poslije dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

"Ovo je direktno upereno protiv interesa srpskog naroda. Ovo nije akcija ovo je rakcija. Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen. Tražićemo i od EU da reaguje", poručio je Rakić koji se sa većom grupom građana i ostalim zvaničnicima Srpske liste sa sjevera nalazi u neposrednoj blizini prelaza, na mjestu gdje su postavljeni prethodno novi kontejneri, prenio je Kossev.

"Ljudi koji su došli danas na Jarinje ne voze oklopna vozila, već svoje automobile i prevozna sredstva kojima izdržavaju porodice", kazao je Rakić i naveo da je situacija ista i u Zubinom Potoku, gdje su se takođe okupili građani i traže objašnjenje.

"Zašto im neko ukida pravo na slobodu kretanja i izražavanja? To su evropske vrijednosti, tome nas je učila Evropska unija i pozivam i EU da se uključi i pronađe rješenje, jer smo mi Lajčaka i upozorili sa situacijom", istakao je Rakić.

Prema njegovim riječima, laž su poruke iz Prištine da ova akcija nije uperena protiv srpskog naroda. "Briselski sporazum je jasan i nije švedski sto, da može jedna strana da ga upotrebljava i uzima kao sa švedskog stola hranu koja mu se sviđa", poručio je Rakić i pozvao okupljene na mir, a Beograd da pomogne.

"Pozivam sve na razum i na mir, da ne nasjedaju na provokacije. A Prištinu pozivam da ne izaziva provokacije, Beograd pozivam da pomogne. Sami smo u ovome, ali uvjeren sam da će predsjednik Vučić naći rješenje i pomoći našem narodu", istakao je Rakić.

EU poziva na hitno smirivanje tenzija

Predstavnici Evropske unije pozivaju Kosovo i Srbiju da "hitno" smanje tenzije na terenu.

"Pozivamo obje strane da se uzdrže od jednostranih akcija i odmah smanje tenzije", poručio je portparol EU Peter Stano, prenosi Radio Slobodna Evropa, potvrdivši da zvaničnici EU pomno prate razvoj situacije na sjeveru Kosova.

Stano je u ime briselskih institucija poručio Prištini i Beogradu da je sloboda kretanja među najvažnijim kamenom spoticanja za EU, stoga očekuje od strana da u skladu s tim promovišu slobodu kretanja.

Što se tiče otvorenih pitanja među zemalja, Stano poručuje da postoji platforma gde se ta pitanja mogu riješavati a to je, prema njegovim riječima, dijalog koji pomaže EU.

Upitan zašto se evropski apel odnosi na obje strane a ne samo na Kosovo, portparol EU je naglasio da se od lidera Kosova i Srbije očekuje stvaranje atmosfere pogodne za dijalog jer je to za dobrobit svih građana.

Stano je potvrdio da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u redovnom kontaktu sa prištinskim političarima, a budući da se nalazi u Beogradu, on će se u ponedjeljak popodne (20. septembar) sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG