Linkovi

Kongresmen iz Texasa: Brine me uticaj Rusije na Balkanu


Michael McCaul, najviše rangirani republikanac u Spoljnopolitičkom odboru Predsatvničkog doma (Foto: AP/Ting Shen/Pool)
Michael McCaul, najviše rangirani republikanac u Spoljnopolitičkom odboru Predsatvničkog doma (Foto: AP/Ting Shen/Pool)

Kongresmen iz Texasa Michael McCaul kaže u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike da je zabrinut zbog uticaja koji Rusija ima u zemljama Zapadnog Balkana. S vodećim republikanacem u Odboru Zastupničkog doma za vanjske poslove je razgovarala Ani Chkhikvadze.

"Šta je Putinov cilj? To je obnoviti slavu i moć ruske imperije. U tome će ići koliko god daleko može ako ga se ne spriječi. Brinem se za balkanske zemlje, jer je dio populacije zaista pod ruskim utjecajem uslijed kampanje dezinformacija. Na žalost, i Kina se pridružila toj kampanji, i formirao se savez između Putina i Xija Jinpinga koji sije dezinformacije da je Rusija na pravoj strani povijesti, da oslobađa vlastite teritorije od represije i nacista… no to je laž. On laže narodima Balkana, laže Ukrajincima, on laže svoje vlastite vojnike. Narodi svih tih zemalja moraju to shvatiti, i moraju znati da nije u njihovom interesu da budu pod Putinovom čizmom, koji je protiv slobode i za svoj vlastiti narod", kaže kongresmen McCaul, koji je najviše rangirani republikanac u Spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma.

On naglašava da sada, nakon tri mjeseca rata, postaje očigledno da Rusija preuzima kontrolu nad velikim dijelovima istočne Ukrajine, i kaže da je sada vrijeme da se Ukrajincima pošalje artiljerija dugog dometa.

Na pitanje kako vidi mogući kraj rata, kongresmen McCaul odgovara:

"Želimo svakako zahvaliti saveznicima u NATO savezu za slanje oružja, ali moramo učiniti mnogo više, i moramo to učiti brzo… Slažem se s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim da što se više odugovlači, gube se dodatni životi, a Rusi osvajaju nove teritorije. Rusija je promijenila prvobitni plan, koji je bio da se ide sve do Kijeva gdje bi se postavila marionetska vlada. To međutim nije uspjelo. Sada je plan da se blokira pristup moru za Ukrajince i da ih se muči glađu, što nije puno drugačije od Staljinovog izgladnjivanja Ukrajinaca. Mi moramo osigurati da ne uzmu Odesu, jednu od ključnih crnomorskih luka", govori kongresmen McCaul i zaključuje da je alternativa dodatnoj i brzoj pomoći jedan dugotrajan rat koji neće biti dobar ni za koga, a ne samo za Ukrajince.

On potom dodaje je je glavni strateški cilj Sjedinjenih Država u ovoj situaciji da Ukrajina održi suverenitet i da se ruske snage potisnu što je moguće dublje ka granici.

"Uvijek je bolje da se NATO proširuje, i što je zanimljivo jest da se Finska i Švedska sada žele pridružiti, i to je potpuno suprotan efekat od onog što je Putin želio postići. On nije uspio podijeliti i oslabiti NATO , koji je sada jači nego ikada prije. Što se tiče Ukrajine i članstva u EU, ukrajinski predsjednik Zelenski može izabrati da direktno s Putinom pregovara o eventualnoj neutralnosti kao uvjeta za mir, no to je zaista njegova odluka i odluka koju mora donijeti narod Ukrajine", rekao je kongresmen.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG