Linkovi

Invazija na Ukrajinu velika greška Rusije, upozorava Merkel


Former German Chancellor Angela Merkel talks with author Alexander Osang, in Berlin
Former German Chancellor Angela Merkel talks with author Alexander Osang, in Berlin

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini "velika greška" u svom prvom intervjuu od kako je otišla sa vlasti.

"To je brutalni napad, kojim se krši međunarodno pravo i za šta ne postoji nikakvo opravdanje", kazala je ona tokom razgovora s novinarima u pozorištu Berliner Ensemble.

Također je ukazala na propuste Zapada, dodavši da nikada nije bilo šanse da se stvori sigurnosna arhitektura koja bi uvjerila Rusiju da traži alternativni put.

"Naravno da sam se pitala šta smo krivo učinili", rekla je govoreći o "velikoj tragediji".

"Jesmo li mogli učiniti više da to spriječimo, ono što nazivam velikom tragedijom? I zato si još uvijek postavljam ta pitanja".

Također je rekla da se ne misli izvinjavati zbog toga što je tražila diplomatska rješenja za napetosti koje su rasle dok je bila kancelarka.

"Diplomatija nije pogrešna zato što nije uspjela… Zato ne vidim zašto bih trebala reći da sam pogriješila i neću se za to izvinjavati", kazala je Merkel.

Naglasila je da nije dijelila mišljenje Putina da Rusiju Zapad stalno ponižava, ali je znala da on tako razmišlja.

Ona je branila sankcije uvedene Rusiji kao odgovor na aneksiju Krima i ulogu Njemačke u održavanju mirovnog procesa iz Minska, koji je trebao okončati borbe u istočnoj Ukrajini 2014-15.

Mirovni proces je, tvrdila je, dao Ukrajini vremena da se razvije kao nacija i ojača svoju vojsku.

Protivila se članstvu Ukrajine u NATO-u 2008. godine, jer je kako kaže željela spriječiti eskalaciju s Rusijom i zato što sama Ukrajina nije bila spremna. "To nije bila Ukrajina kakvu danas poznajemo", rekla je. "Zemlja nije bila stabilna, bila je prožeta korupcijom".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija zemlja ostaje izvan NATO saveza uprkos velikoj pomoći Zapada u odbrani od invazije, opisao je odluku Njemačke iz 2008. kao "pogrešnu procjenu".

U utorak je Merkel, koja je napustila dužnost prije šest mjeseci, rekla da gaji "najveće poštovanje" prema Zelenskom i da je impresionirana "hrabrošću i strašću" s kojom se Ukrajinci bore za svoju zemlju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG