Linkovi

Koliko penzionisanje članova djeluje na kontrolu donjeg doma Kongresa


Kongres SAD, Washington
Kongres SAD, Washington

U 2023. godini veliki broj članova Predstavničkog doma Kongresa odlučio se za penzionisanje ili za nove karijere, te neće učestvovati na narednim izborima. Odluku o povlačenju donijelo je više demokrata nego republikanaca.

Više od 20 demokrata iz sadašnjeg saziva Predstavničkog doma odlučilo je da neće tražiti reizbor - otprilike pola njih će da budu kandidati za neku drugu funkciju. Samo 14 republikanaca je saopštilo da se neće kandidovati za još jedan mandat, od čega će troje pokušati osvojiti povjerenje građana za druge pozicije.

Još najava za penzionisanje se - kao i prethodnih godina - može očekivati nakon praznika, jer su članovi Kongresa imali priliku da provode vrijeme sa porodicama i donesu takve odluke prije propisanih rokova.

Za sada, toliki broj odlazećih predstavnika ukazuje na to da su disfunkcija i haos u ovom domu Kongresa glavni uzrok masovnog egzodusa na obje strane.

"Članovi su na neki način znali da je ta institucija sada takva kada su odlučili da se kandiduju za funkciju", kaže Molly Reynolds, viša saradnica na Institutu Brookings, organizaciji koja održava bazu podataka sa statistikama o Kongresu, uključujući penzionisanje. "Neki od njih se možda osjećaju frustrirano u ovom trenutku, ali svako ko je izabran u Kongres posljednjih godina nije iznenađen onim što otkrije kada stigne u Washington."

George Santos iz Njujorka je postao tek treći zakonodavac nakon američkog građanskog rata kojeg su kolege izbacile. Kevin Mccarthy iz Kalifornije je prvi predsjedavajući Predstavničkog doma u istoriji kojeg su kolege smijenile sa te pozicije, poslije čega je odlučio da se 31. decembra u potpunosti povuče iz Kongresa.

Međutim, neki od odlazećih demokrata mandate su dobili u okruzima u kojima šanse za izbor imaju predstavnici obje stranke, što navodi republikance na ideju da im ukupna slika penzionisanja daje prednost u određivanju ko će kontrolisati Dom nakon izbora 2024. godine.

Predstavnice Katie Porter iz Kalifornije, Elissa Slotkin iz Mičigena i Abigail Spanberger iz Virdžinije dokazale su da mogu pobijediti u dobrim i u lošim izbornim ciklusima za demokrate. Sve one kandidovale su se za više pozicije u svojim državama: Porter i Slotkin za Senat, a Spanberger za guvernerku Virdžinije na izborima 2025. godine.

Demokrate takođe gube kolegu koji je imao šest mandata Dan Kildaya iz Mičigena, koji se penzioniše, što je još jedno konkurentno mjesto za odbranu u državi koja će biti ključna na predsjedničkim izborima. Predstavnica Jennifer Vekston iz Virdžinije ne traži ponovni izbor zbog zdravstvenih problema u okrugu koji je naklonjen demokratama, ali u kojem republikanci imaju veće šanse od većine drugih.

S druge strane, republikanci koji napuštaju pozicije uglavnom predstavljaju okruge u kojma demokrate imaju male šanse za pobjedu.

Richard Hudson, predsjedavajući ogranka republikanske kampanje u Predstavničkom domu, kaže da će ih zamijeniti republikanci:

"Penzionisanja su veliki problem za demokrate. Nisu problem za nas".

Kevin Mekarti, bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa.
Kevin Mekarti, bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa.

Izuzetak je Santos, koji je predstavljao konkurentan njujorški okrug. Demokrate se nadaju da će bivši predstavnik tog okruga Tom Suzy moći vratiti poziciju od koje je odustao kada se neuspješno kandidovao za guvernera 2022. godine.

Republikanski zakonodavac Tom Kol iz Oklahome rekao je da smatra "za malo iznenađenje" to što je broj demokrata koji su napustili funkciju premašio broj republikanaca s obzirom na sve što se dogodilo prošle godine.

Politički, mislim da smo vrlo dobro pozicionirani za 2024. godinu“, rekao je Kol. "Iako mislim da će margine ostati male bez obzira ko pobijedi. Broj mjesta sa neizvjesnim ishodom je mnogo manji nego prije jedne decenije, polarizacija je mnogo veća, da je teško praviti velike promjene. Ko god pobijedi u trci za predsjednika, vjerovatno će osvojiti i Predstavnički dom".

Ponekad zakonodavci u saveznim državama mogu da utiču na sastav Kongresa. To je jedan od razloga zašto trenutno ima toliko malo izbornih trka u kojima mogu da pobijede i republikanci i demokrate.

Trojici demokrata koji u aktuelnom sazivu Predstavničkog doma predstavljaju Sjevernu Karolinu ostavljeno je malo prilike za reizbor, nakon što su republikanci, koji u toj državu imaju većinu, prekrojili granice kongresnih okruga. Ono što su nekada bila mjesta sa neizvjesnim izbornim ishodom, postala su prilično sigurne pobjede za republikance.

Demokratski predstavnik Jeff Jackson odlučio je da se kandiduje za državnog tužioca radije nego da pokuša da ponovo bude izabran sa područja grada Charlotte, odakle je prvi put izabran u Kongres 2022. godine. Njegov kolega, takođe u prvom mandatu, Wiley Nickel, koji je na prošlim izborima preuzeo okrug od republikanaca, takođe je najavio da se neće kandidovati, već da će razmatrati izbore za Senat 2026. godine.

Predstavnica Katy Manning najavila je da se neće kandidovati ukoliko mape okruga ostanu iste, ali da će tražiti reizbor ako bude uspješna federalna tužba kojom se žele poništiti te granice.

Mening kaže da je grad Grinsborou u njenom okrugu podijeljen na tri dijela i spojen sa ruralnim okruzima. Na izborima 2022. godine pobijedila je sa razlikom od 9 procentnih poena, ali sada navodi da novi distrikt daje 16 procentnih poena prednosti republikanskom kandidatu.

Demokrate se nadaju da će preuređenje izbornih okruga u Alabami i Luizijani, koje su naredili sudovi, favorizovati njihovu stranu i efektivno pretvoriti bitke za promjenu okruga ravnopravnim.

Ambicija takođe igra ulogu u trendovima penzionisanja. Otprilike polovina demokrata koji ne traže reizbor u Predstavnički dom traže nove funkcije.

To uključuje tri člana koji se kandiduju za mjesto nedavno preminule kalifornijske senatorke ​Dianne Feinstein​, koja je u Senatu bila od 1992. godine. Slotkin se kandiduje za mjesto koje senatorka Debbie Stabenow drži duže od dvije decenije. Dean Phillips iz Minesote najavio je predsjedničku kandidaturu, kao demokratski izazivač Joe Bidena.

"Ako ste zainteresovani za višu poziciju, bićete osjetljivi kada takve stvari iskrsnu. One se ne dešavaju uvijek", navodi Rejnolds.

Ipak, nekoliko zakonodavaca pripisuje svoj odlazak, barem djelimično, disfunkciji kojoj su svjedočili u Kongresu.

Demokrata Brian Higins iz Njujorka neće čekati da prođu izbori - planira da ode u penziju u februaru.

"Provodimo više vremena radeći manje. I ne služimo američkom narodu", rekao je on kada je prošlog mjeseca najavio povlačenje.

Republikanac Ken Buck iz Kolorada opisao je sličan osjećaj frustracije u svojoj najavi o povlačenju. On je bio kritičan prema republikanskim liderima jer su "lagali Ameriku" da su izbori 2020. ukradeni i umanjivali značaj pobune od 6. januara.

"Naša nacija je na putu sudara sa stvarnošću i čvrstom predanošću istini", rekao je Buck.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG