Linkovi

Kongres odobrio budžet od 886 milijardi dolara za odbranu


Zgrada američkog Capitola u Washingtonu, 7. novembra 2023. (Foto: Diaa Bekheet)
Zgrada američkog Capitola u Washingtonu, 7. novembra 2023. (Foto: Diaa Bekheet)

Američki Kongres usvojio je veliki prijedlog zakona o vojnom budžetu i odobrio izdvajanje 886 milijardi dolara za odbranu, sa 310 glasova za i 118 protiv. Zakon će potpisati predsjednik Joe Biden.

Zakonski prijedlog kojim se određuju politika i prioriteti potrošnje Sekretarijata za odbranu za 2024. godinu je za 28 milijardi dolara veći od prošlogodišnjeg zakona, što je povećanje od oko 3 procenta.

"Zakon o izdvajanjima za nacionalnu odbranu je jedan od najvažnijih zakona koje Kongres razmatra", saopštio je kongresmen Mike Rogers, predsjedavajući odbora za oružane snage u Predstavničkom domu.

"Usvajanje ovog zakona svake godine šalje značajan signal muškarcima i ženama koji brane našu slobodu da Kongres može da funkcioniše i da će prioritet dati njihovim potrebama. Iznad svega, usvajanje ovog zakona nikada nije bilo od tako vitalnog značaja kao danas. Amerika i naši saveznici se suočavaju sa prijetnjama Kine, Rusije, Irana, Sjeverne Koreje i terorističkih organizacija širom sveta, prijetnjama bez presedana", rekao je Rogers.

Zakonom je odobreno povećanje plata od 5,2 odsto za pripadnike američke vojske, produžava se Inicijativa za pomoć bezbjednosti Ukrajine do 2027, i obezbeđuje finansiranje bezbjednosne saradnje između SAD, Britanije i Australije.

Senat je isti zakonski prijedlog usvojio u srijedu uveče sa 87 glasova "za" i 13 "protiv".

“Ojačaćemo resurse u Indo-pacifičkom regionu, da bismo odvratili agresiju kineske vlade, i pružićemo resurse vojsci Tajvana. Pentagon će dobiti više resursa da razvija i vještačku inteligenciju, da se štiti od stranih cyber pretnji i poveća transparentnost "neidentifikovanih vazdušnih fenomena", rekao je lider većine u Senatu Chuck Schumer u srijedu uveče, poslije usvajanja zakona.

Ranije ove godine, Predstavnički dom sa republikanskom većinom usvojio je konzervativniju verziju prijedloga vojnog budžeta, kojom bi se eliminisale mnoge progresivne politike kao što je pružanje pristupa abortusu i zdravstvene zaštite transrodnim pripadnicima vojske. Te izmjene nisu dio konačne verzije zakona koji je usvojen u četvrtak.

Zajednički komitet Senata i Predstavničkog doma je izradio kompromisnu verziju koju su oba doma usvojila ove nedelje.

Kongresmen Rogers je zakon opisao kao "dobar kompromis", navodeći da su "načinjeni veliki koraci ka okončanju političke korektnosti koju našim snagama nameću ljevičarske birokrate.

Zakon sadrži odredbe kojima se zabranjuje kritička teorija rase i zahtijeva da unapređenje u službi bude zasnovano na zaslugama.

Uključuje nekoliko odredbi koje zahtijevaju odgovornost od administracije, kada je riječ o radu specijalnog generalnog inspektora za Ukrajinu, pomoći Ukrajini i roku za Sekretarijat za odbranu da prođe konačnu reviziju".

Kongresmen Adam Smith iz Odbora za oružane snage rekao je da zakon "učvršćuje veze sa evropskim saveznicima, našim saveznicima u Aziji i sa Izraelom i saveznicima na Bliskom istoku, da bismo se suočili sa postojećim prijetnjama. Ne možete se protiviti ovom zakonu i tvrditi da podržavate nacionalnu bezbjednost ove zemlje".

45 demokrata i 73 republikanaca glasalo je protiv zakona o vojnom buždetu, a mnogi konzervativni republikanci protive se produžetku zakona o obavještajnom nadzoru stranih državljana (FISA).

Kontroverzni obavještajni program omogućava američkoj vladi da prikuplja komunikacije stranih državljana bez sudskog naloga. Konzervativci navode da je program zluopotrijebljen da bi se narušila privatnost Amerikanaca.

Članovi Kongresa i dalje pregovaraju o dodatnom zahtjevu Bijele kuće o izdvajanju 106 milijardi dolara za nacionalnu bezbjednost, koji uključuje 60 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini i skoro 14 milijardi dolara pomoći Izraelu u sukobu sa Hamasom.

XS
SM
MD
LG