Linkovi

Kongres SAD: McCarthy naložio pokretanje istrage o opozivu Bidena


Predsjedavajući Predstavničkog doma SAD-a Kevin McCarthy govori na Kapitolu u Washingtonu, 12. septembra 2023. McCarthy je rekao da upućuje zahtjev odboru Predstavničkog doma da otvori zvaničnu istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena.
Predsjedavajući Predstavničkog doma SAD-a Kevin McCarthy govori na Kapitolu u Washingtonu, 12. septembra 2023. McCarthy je rekao da upućuje zahtjev odboru Predstavničkog doma da otvori zvaničnu istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy (Mekarti) rekao je u utorak da je naložio odboru donjeg doma američkog Kongresa da pokrene zvaničnu istragu o opozivu predsjednika Joe Bidena zbog poslovanja njegove porodice, čime je pokrenuo istorijski proces uoči izbora 2024. godine.

Mekarti je rekao da je tokom istrage Odbora Predstavničkog doma za nadzor (vlade) utvrđeno da postoji "kultura korupcije" povezana sa Bidenovom porodicom, dok republikanci istražuju poslove Bidenovog sina Huntera iz perioda prije nego što je njegov otac preuzeo dužnost predsjednika.

"Postoje optužbe za zloupotrebu položaja, opstrukciju i korupciju i to zahtijeva dalju istragu u Predstavničkom domu. Zato sam naložio odboru Predstavničkog doma da pokrene formalnu istragu o opozivu predsjednika Joe Bidena", rekao je Mekarti, republikanac iz Kalifornije.

Mekarti je najavio istragu u trenutku kada se suočava sa sve većim pritiskom desnog krila Republikanske stranke da preduzme akciju protiv Bidena, i istovremeno pokušava da usvoji zakonski prijedlog kojim bi se spriječilo zatvaranje vlade krajem mjeseca.

Republikanski lider još jednom se nalazi na političkoj raskrsnici - pokušava da zadovolji svoje najkonzervativnije kolege i spriječi da bude smijenjen s položaja predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Bijela kuća ocijenila je da je proces opoziva politički motivisan.

"Predsjedavajući Mekarti ne bi trebalo da popusti pred ekstremnim, ultra-desničarskim članovima koji prijete da će zatvoriti vladu ako ne dobiju neosnovani, bez ikakvih dokaza, opoziv predsjednika Bidena. Posljedice za američki narod su previše ozbiljne", rekao je portparol Ijan Sams.

Mekarti se odlučio na najnoviji potez u trenutku kada se bivši predsjednik Donald Trump, koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu i oslobođen u Senatu, suočava se četiri krivične optužnice. Trump, trenutno favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije, između ostalog se tereti za pokušaje da prekroji rezultat izbora 2020. godine, na kojima je Biden pobijedio.

"Ovo je providan napor da se osnaži kampanja Donalda Trumpa, tako što će se uspostaviti lažno poređenje sa bivšim predsjednikom, protiv kojeg su podignute četiri optužnice", rekao je kongresmen Džejmi Raskin, vodeći demokrata u Odboru za nadzor Predstavničkog doma.

Republikanci u Predstavničkom domu istražuju poslovne operacije Huntera Bidena, ali do sada nisu iznijeli čvrste dokaze koji bi ga povezali sa predsjednikom. Iznijeli su nekoliko primjera kada je Biden bio potpredsjednik za vrijeme administracije Baraka Obame i telefonom razgovarao sa svojim sinom, ili je bio na večerama koje je njegov sin priređivao za poslovne partnere.

Republikanski kongresmen Džejms Komer, predsjedavajući Odbora za nadzor, isttražuje finansije Bidenove porodice i očekuje se da će tražiti bankarske podatke o Hunteru Bidenu.

Komer je u utorak zatražio od State Departmenta da proslijedi dokumenta o Bidenovim naporima da za vrijeme Obamine administracije suzbije korupciju u Ukrajini. Komer želi da utvrdi stavove State Departmenta o bivšem ukrajinskom tužiocu Viktoru Šokinu, čiju su smjenu tražili Biden i mnogi zapadni saveznici zbog optužbi o korupciji.

Bijela kuća tvrdi da Biden nije bio uključen u poslove svog sina. Demokrate u Odboru za nadzor takođe pokušavaju da suzbiju, kako smatraju, neosnovane optužbe protiv Bidena uoči izbora naredne godine.

U međuvremenu, 30. septembra ističe budžet za vladu, a Kongres mora da usvoji nove zakone o finansiranju ili će u suprotnom većina vladinih službi biti zatvorena. Konzervativci žele smanjenje budžetskih izdataka, dok Mekarti pokušava da pridobije podršku za privremeno finansiranje vlade do 1. novembra.

XS
SM
MD
LG