Linkovi

Republikanci u donjem domu Kongresa izglasali opoziv Bidenovog najvišeg graničnog zvaničnika


Sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas svjedoči tokom saslušanja u Komitetu za domovinsku sigurnost o prijetnjama domovini širom svijeta, na Capitol Hillu u Washingtonu, DC, 15. novembra 2023.
Sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas svjedoči tokom saslušanja u Komitetu za domovinsku sigurnost o prijetnjama domovini širom svijeta, na Capitol Hillu u Washingtonu, DC, 15. novembra 2023.

Predstavnički dom SAD-a pod kontrolom republikanaca u utorak je tijesno glasao za opoziv najvišeg graničnog dužnosnika demokratskog predsjednika Joea Bidena, budući da imigracija postaje glavno pitanje na ovogodišnjim izborima.

Glasanjem 214-213, Dom je odobrio dva člana opoziva u kojima se optužuje sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas da ne provodi američke zakone o imigraciji, za što republikanci tvrde da je dovelo do rekordnih tokova migranata preko granice između SAD-a i Meksika i davanja lažnih izjava Kongresu.

Glasanje je tek drugi takav slučaj u američkoj istoriji, i prvi put u skoro 150 godina, da je Dom opozvao člana predsjedničkog kabineta.

Ured lidera demokratske većine u Senatu Chucka Schumera saopštio je da će senatori položiti zakletvu kao porotnici ubrzo nakon što se vrate sa pauze 26. februara.

Međutim, malo je vjerovatno da će Senat pod vodstvom demokrata glasati za smjenu Mayorkasa s funkcije.

Rekordan broj migranata ilegalno je prešao granicu iz Meksika otkako je Biden preuzeo dužnost 2021. godine, a bivši predsjednik Donald Trump to je stavio u glavni fokus svoje kampanje protiv Bidena.

Glasanje u utorak preokrenulo je sramotan zakonodavni poraz koji je predsjednik Mike Johnson pretrpio prošle sedmice kada je sličan pokušaj propao. Republikanski predstavnik Steve Scalise, koji je propustio prošlosedmično glasanje dok se liječio od raka, dao je odlučujući glas u utorak.

Republikanci imaju neznatnu većinu od 219-212 u Predstavničkom domu.

"Sekretar Mayorkas je namjerno i dosljedno odbijao da se pridržava saveznih zakona o imigraciji, što je podstaklo najgoru graničnu katastrofu u američkoj istoriji", rekao je Johnson nakon glasanja.

Anketa Reuters/Ipsos prošlog mjeseca pokazala je da je imigracija bila druga briga birača, nakon ekonomije.

Nijedan demokrat nije podržao opoziv od utorka, dok su trojica republikanaca -- zastupnici Ken Buck, Tom McClintock i Mike Gallagher -- prkosili svom vodstvu glasajući protiv. Oni su takođe glasali protiv opoziva prošle sedmice. Četvrti republikanac, Blake Moore, takođe je glasao "ne" prošle sedmice u proceduralnim manevrima kako bi omogućio da se zakon vrati na ponovno glasanje drugog datuma.

Mayorkas je rekao da ne snosi odgovornost za graničnu situaciju, okrivljujući umjesto toga pokvareni američki imigracijski sistem koji Kongres nije uspio popraviti.

"Bez trunke dokaza ili legitimnih ustavnih osnova... Republikanci u Predstavničkom domu lažno su ocrnili posvećenog javnog službenika koji je proveo više od 20 godina provodeći naše zakone i služeći našoj zemlji", rekla je glasnogovornica Ministarstva domovinske sigurnosti Mia Ehrenberg u izjavi.

Ustavni stručnjaci, pa čak i neki republikanci, rekli su da istraga Predstavničkog doma o Mayorkasu nije pružila dokaze o "velikim zločinima i prekršajima" koje Ustav SAD navodi kao razloge za opoziv. Umjesto toga, oni tu borbu smatraju samo "sporovima o politici".

"Istorija neće blagonaklono gledati na republikance u Predstavničkom domu zbog njihovog očitog čina neustavnog privrženosti koji je ciljao na časnog javnog službenika kako bi igrao sitne političke igre", rekao je Biden u saopćenju.

Broj migranata uhićenih koji su ilegalno prešli južnu granicu pao je za 50 posto u januaru, objavila je u utorak američka Carina i granična zaštita, navodeći sezonske trendove i pojačanu provedbu od strane Sjedinjenih Država i partnerskih zemalja.

Glasanje o opozivu u Predstavničkom domu u utorak dolazi sedmicu nakon što su tvrdolinijaški republikanci u Senatu, koje je podstaknuo Trump, porazili dvostranački dogovor o rješavanju pitanja sigurnosti granica koji bi bila najveća promjena politike granične sigurnosti u posljednjih nekoliko desetljeća, prema njegovim pristalicama, uključujući vođu republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

"Republikanci u Domu su uglavnom u ovoj borbi da sami osiguramo naše nacionalne granice", rekao je republikanski predstavnik John Rose u utorak. "U suštini, (demokrate) vole posao koji radi, ili da kažem da ga ne radi", rekla je Rose, zalažući se za Mayorkasov opoziv.

Posljednji sekretar kabineta koji je smijenjen bio je vojni sekretar predsjednika Ulysses S. Granta, William Belknap, 1876. godine nakon optužbi za korupciju. Senat ga je oslobodio.

Trumpa je dva puta opozivao Predstavnički dom, kada su demokrate imale većinu, a dva puta ga je oslobađao Senat, koji je bio u rukama republikanaca.

Republikanci u Predstavničkom domu trenutno istražuju da li je bilo koje od Bidenovih ponašanja prije useljenja u Bijelu kuću moglo predstavljati veliki zločin ili prekršaj koji bi mogao dovesti do opoziva. Neki republikanci su rekli da još ne vide takve dokaze.

XS
SM
MD
LG