Linkovi

Kongres postigao dogovor da privremeno izbjegne zatvaranje vlade


Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Mike Johnson ispred Bijele kuće poslije sastanka sa predsjednikom SAD, 27.februar 2024. (AP /Andrew Harnik)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Mike Johnson ispred Bijele kuće poslije sastanka sa predsjednikom SAD, 27.februar 2024. (AP /Andrew Harnik)

Demokratski i republikanski lideri u američkom Kongresu postigli su dogovor o finansiranju 12 federalnih programa u tekućoj fiskalnoj godini, čime će spriječiti zatvaranje federalne vlade SAD u subotu.

Dogovor koji su odobrili Predstavnički dom i lideri Senata treba da se izglasa kao zakon o privremenom finansiranju, kako bi vlada održala normalno funkcionisanje do novih rokova 8. i 22. marta, dajući predstavnicima u Kongresu dodatno vrijeme da raspravljaju o cjelogodišnjem budžetu.

"O privremenoj mjeri će glasati Predstavnički dom i Senat ove nedelje“, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika Predstavničkog doma Mike Johnsona, lidera većine u Senatu Chuck Schumera, lidera republikanaca u Senatu Mitch McConella, lidera demokrata u Predstavničkom domu Hakeem Jefreeysa.

Republikanski kongresmen Kevin Hern rekao je da će prijedlog zakona o privremenom finansiranju - četvrti u fiskalnoj godini koja je počela 1. oktobra 2023. - biti stavljen na glasanje u Predstavničkom domu u četvrtak.

Ako ne bude usvojen, federalna vlada SAD bi u subotu djelimično morala da obustavi rad.

Lideri obje stranke sada prikupljaju podršku za ovaj privremeni zakon u svojim redovima.

U ovom dogovoru, međutim, ne pominje se pomoć od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge američke saveznike.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG