Linkovi

Kompanije zabrinute zbog kineskih aktivnosti oko Tajvana


Tajvanski vojnici pored protivavionskog topa, u bazi na jugoistoku Tajvana, 18. augusta 2022.
Tajvanski vojnici pored protivavionskog topa, u bazi na jugoistoku Tajvana, 18. augusta 2022.

Kako kineske vojne vježbe oko Tajvana postaju nova normalnost, strane kompanije ponovo procjenjuju rizike i troškove poslovanja na Tajvanu i održavaju lance snabdijevanja koji prolaze kroz ili u blizini samoupravnog ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

Neil Thomas, viši analitičar za Kinu u Grupi Evroazija, konsultantskoj kući za političke rizike, rekao je za servis Glasa Amerike na mandarinskom jeziku da proširene vježbe Narodne oslobodilačke vojske oko Tajvana povećavaju rizik od nesreće ili pogrešne procjene koja eskalira u produženi vojni sukob ili drugu vrstu međunarodne bezbjednosne krize.

Thomas je u odgovoru e-poštom rekao da kineske vojne vježbe, nakon što je predsjedavajuća Predstavničkim domom SAD Nancy Pelosi posjetila Tajvan, podižu operativne troškove za strane kompanije "jer su uključivale zone isključenja koje su primorale avione i brodove u toj oblasti da koriste duže rute kako bi izbjegli ove oblasti, dodajući vrijeme u lancima snabdijevanja i dodajući troškove trgovini".

Wall Street Journal izvijestio je da osiguravjuće kuće izbjegavaju da obezbijede nove polise za pokrivanje političkog rizika u vezi sa Tajvanom. U njemu se navodi da je broker osiguranja rekao da ne daju polise novim klijentima "barem dok se stvari donekle ne smire".

Pelosi je posjetila Tajvan 2. augusta, prkoseći prijetnjama Kine, koju je dugo kritikovala zbog stanja u njoj u oblasti ljudskih prava i demokratije. Kao odgovor, Kina je pokrenula bojne vojne vježbe na sedam dijelova vode oko samoupravnog ostrva, prema tajvanskim zvaničnicima.

Rupert Hammond-Chambers, predsjednik američko-tajvanskog poslovnog savjeta, rekao je za VOA mandarin da će, ako se stvari uskoro ne smire, većina globalnih kompanija preispitati šta znači ulagati u Tajvan.

Tajvanski vojnici pored protivavionskog topa, u bazi na jugoistoku Tajvana, 18. augusta 2022.
Tajvanski vojnici pored protivavionskog topa, u bazi na jugoistoku Tajvana, 18. augusta 2022.

Christina Lai, profesorica i pomoćnica istraživača na Institutu političkih nauka pri Akademiji Sinika u Tajpeju, rekla je za VOA mandarin da su nedavni incidenti otkrili jasan obrazac kineskih mjera prinude protiv Tajvana, koje koriste kombinaciju ekonomskih sankcija i vojnih vježbi.

Ona je upozorila da bi sve veći nivo vojne konfrontacije mogao dugoročno negativno uticati na ekonomiju Tajvana.

"Na primjer, stotine letova je otkazano tokom prošle nedjelje zbog vježbe PLA u blizini Tajvanskog moreuza", rekla je ona. "Ako kineska mornarica pojača svoje napore za blokadu, onda bi trgovački put koji povezuje sjeveroistok i jugoistočnu Aziju brzo bio prekinut. Ovo bi bio najgori scenario koji bi mogao ozbiljno uticati na obim trgovine i ekonomski razvoj Tajvana."

Drugi ističu da Kina nije imuna na poremećaje u lancu snabdijevanja koje stvara sopstvenim postupcima.

David Uren, viši saradnik u Australijskom institutu za stratešku politiku, rekao je u nedavnom članku da bi svaki prekid morskih puteva istočno i zapadno od Tajvana imao štetni efekat po kinesku sopstvenu ekonomiju, "jer njene glavne luke Šangaj, Dalian, Tianjin i druge zavise od prolaska kroz vode u blizini Tajvana".

Tajvanski moreuz, koji razdvaja Tajvan i kontinentalnu Aziju, jedan je od najprometnijih trgovačkih puteva na svijetu za brodove koji prevoze robu između Kine, Japana i Južne Koreje i ostatka svijeta.

Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvana saopštilo je da je svakog dana ove nedjelje otkrilo više od 15 ratnih aviona Narodne oslobodilačke armije (PLA) i najmanje pet plovila u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanski vojnici pored sistema zemlja-vazduh, na jugoistoku Tajvana, 18. augusta 2022.
Tajvanski vojnici pored sistema zemlja-vazduh, na jugoistoku Tajvana, 18. augusta 2022.

Nova runda kineskih vježbi uslijedila je kao odgovor na posjetu američke delegacije koju je u ponedjeljak predvodio demokratski senator Ed Markey.

U utorak, viceadmiral Karl Thomas, komandant 7. flote SAD, opisao je Kinu kao "gorilu u sobi" uoči pomorske jvežbe saradnje i obuke jugoistočne Azije, poznate kao Siket (SEACAT).

"Veoma je važno da se borimo protiv ovakve stvari. Znam da gorila u prostoriji lansira rakete iznad Tajvana", rekao je on, dodajući da je neodgovorno da Kina lansira rakete iznad Tajvana u međunarodne vode.

Dale Buckner, izvršni direktor Global Gardijana, firme za bezbjednosna riješenja sa sjedištem u Virginiji, rekao je da su neki od njegovih najvećih klijenata zabrinuti zbog poslovanja na Tajvanu.

On je rekao da kompanije treba da počnu da ispituju svoje osnovno osoblje u regionu, svoju imovinu i da li imaju finansijska sredstva koja su parkirana u kineskom ili tajvanskom sistemu.

"Mislim da ako ste lider i razmišljate o horizontu – ne samo u narednih 12 ili 18 mjeseci, već u sljedećoj deceniji – morate razmišljati o ovim stvarima. Mislim da trenutno moji klijenti nisu u panici, ali mislim da to shvataju veoma, veoma ozbiljno. I ne žele da ponavljaju ono što se dogodilo između Rusije i Ukrajine u mnogo većim razmjerama", rekao je on za VOA mandarin.

XS
SM
MD
LG