Linkovi

Pitanje sigurnosti potencijalnog lijeka protiv COVID-19 kompanije Merck 


Lijek molnupiravir protiv Covida kompanije Merck.
Lijek molnupiravir protiv Covida kompanije Merck.

Oralni lijek molnupiravir protiv COVID-19 koji razvija kompanija Merck & Co u saradnji s biotehnološkom kompanijom Ridgeback Biotherapeutics, pokazuje se relativno dobrim u smanjuju rizika hospitalizacije i smrtnog ishoda kod zaraženih nehospitaliziranih osoba s blagom ili umjerenom kliničkom slikom. 

Međutim, ubrzo nakon vijesti o efikasnosti ovog lijeka, pojavile su se i informacije da je molnupiravir potencijalno genoksičan, odnosno da izaziva mutacije u stanicama sisara u kulturi stanica.

Na stranici SZO na kojoj je literatura i radovi vezani za COVID-19, stoji i rad o tome kako molnupiravir, odnosno β-D-N4-hidroksicitidin (rNHC) može biti metaboliziran u jedinjenje dNHC koje ima mutagena svojstva po stanice domaćina.

Molnupiravir inače ima antivirusno djelovanje tako što uvodi greške u kopiranju virusnog genetičkog materijala i tako suzbija replikaciju virusa, i prvobitno je razvijan kao lijek protiv gripe. Međutim ovaj rad, originalno objavljen Journal of Infectious Diseases u maju 2021. pokazuje kako i stanice domaćina mogu biti „kolateralna“ šteta pri ovoj terapiji.

Kako je za Glas Amerike kazao dr. Luka Čičin-Šain, voditelj Odjela za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Braunschweigu, rad je pokazao da dolazi do mutageneze stanica kad ih tretiraju mjesec dana djelatnom koncentracijom od 3 mikromola, a porast mutacija je statistički značajan u odnosu na kontrolu, gdje nikakav mutagen nije primjenjen, ali niži od tretmana UV zrakama.

U suštini, veća je vjerovatnoća da će ultravioletne zrake izazvati poremećaje nasljednog materijala stanica domaćina nego ovaj lijek, no sve potencijalne rizike primjene treba pažljivo sagledati prije nego što lijek bude pušten u promet. Upravo je to uloga regulatornih tijela, kakva je u SAD Federalna uprava za lijekove.

Autori rada vjeruju da do toga dolazi zbog metaboliziranja rNHC u dNHC čime se omogućuje njegova ugradnja u DNK. To ne pokazuju izravno u rezultatima, nego zaključuju iz općeg znanja o metabolizaciji nukleotida i njihovih analoga. Taj dio je spekulativan“, kaže Čikin Šain.

rNHC ima potencijal da bude mutagen, ali u pokusu koji traje prilično dugo. Cilj nije davati ga bilo kome kroz dugo vrijeme, nego osobama koje su dokazano zaražene, ali prije nego završe u bolnici. Ovi rezultati govore da terapiju treba vremenski ograničiti, ali ne definiraju koliko“, zaključuje Čičin Šain.

Svijetu su potrebni efikasni lijekovi za COVID-19 kojima je odnos benefit-potencijalne nuspojave u korist upotrebe lijeka. Neki od lijekova koji se već primjenjuju, poput remdesivira, daju se intravenski, što znači da se daje samo u bolnicama. Stoga je potrebno razviti i lijek koji se može uzimati oralno, pri kućnom liječenju.

Sigurno je da će regulatorna tijela Mercku postaviti pitanja oko mutagenosti lijeka i dobro odvagati prije odobrenja te da sama kompanija radi i na toksikološkim analizima ovog kandidata za lijek. Pfizer također razvija oralni lijek za COVID-19.

No i dalje je za sprječavanje hospitalizacije, što bi bila i glavna uloga molnupiravira, glavno sredstvo vakcinacija. Vakcine, premda nisu savršene i 100% efikasne te bez nuspojava, i dalje drastično smanjuju rizik od hospitalizacije, teške kliničke slike i smrtnog ishoda.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG