Linkovi

Merck: Eksperimentalna pilula upola smanjila najteže posljedice COVID19


Lijek kompanije Merck (Foto: AP/Merck & Co.)
Lijek kompanije Merck (Foto: AP/Merck & Co.)

Farmaceutska kompanija Merck saopštila je u petak da je njena eksperimentalna pilula za COVID19 upola smanjila broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva kod ljudi koji su nedavno zaraženi koronavirusom i najavila da će uskoro od zdravstvenih zvaničnika u Sjedinjenim Državama i širom svijeta za tražiti odobrenje za upotrebu lijeka. 

Ukoliko bi dobila zeleno svjetlo regulatora, to bi bila prva pilula za liječenje Kovida, što bi potencijalno bio veliki napredak u borbi protiv pandemije. Sve terapije za COVID19, odobrene u SAD, daju se intravenozno ili injekcijom.

Merck i partnerska kompanija "Ridgeback Bioterapeutics" naveli su da rani rezultati pokazuju da je kod pacijenata koji su uzeli lijek "molnupiravir", u perodu od pet dana od pojave simptoma Kovida, za oko polovinu smanjena stopa hospitalizacija i smrtnih slučajeva u poređenju sa pacijenatima koji su dobili placebo.

Istraživanje je obuhvatilo 775 punoljetnih osoba sa blagim do umjerenim simptomima Kovida kod kojih je postojao veći rizik od teške bolesti zbog zdravstvenih problema kao što su gojaznost, dijabetes ili srčane bolesti.

Među pacijentima koji su uzimali molnupiravir, 7,3 odsto je bilo hospitalizovano ili je preminulo na kraju perioda od 30 dana, u poređenju sa 14,1 odsto onih koji su dobili placebo.

Nakon tog perioda nije bili smrtnih slučajeva u grupi koja je dobila lijek, dok je bilo osam žrtava među onima koji su primili placebo, saopštila je kompanija. Rezultate još nisu razmotrili drugi stručnjaci.

Nezavisna grupa zdravstvenih eksperata, koja je pratila kliničko istraživanje, preporučila je da se ono zaustavi ranije zato što su privremeni rezultati bili toliko snažni. Direktori Merka saopštili su da se konsultuju sa američkom Upravom za hranu i lijekove (FDA) i da planiraju da narednih dana podnesu rezultate kliničkih testova na razmatranje.

"Nadmašena su moja očekivanja od toga šta bi lijek mogao da postigne u ovom kliničkom istraživanju. Kada vidite pad hospitalizacija i smrtnih slučajeva od 50 odsto, to je onda značajan klinički uticaj", saopštio je doktor Din Li, potpredsjednik za istraživanje u Merku.

Kontraindikacije su registrovane kod obje grupe tokom istraživanja, ali su bile neznatno prisutnije među onima koji su primili placebo. Kompanija nije precizirala o kojim problemima je riječ.

Rezultati ranijih istraživanja pokazali su da lijek nije pomagao pacijentima koji su već bili hospitalizovani sa teškim simptomima.

Sjedinjene Države su već odobrile jedan antivirusni lijek, remdesivir, i dozvolile hitnu upotrebu tri terapije antitijelima da bi se pomoglo imunom sistemu da se bori protiv virusa. Međutim, svi lijekovi se daju intravenozno ili injekcijom u bolnicama ili klinikama, a zalihe su sve manje zbog novog talasa pandemije izazvanog delta sojem koronavirusa.

Zdravstveni eksperti, među kojima je i vodeći američki epidemiolog doktor Entoni Fauči, dugo su se zalagali za razvoj pilule koju bi pacijenti mogli da piju poslije pojave simptome Kovida 19, kao što lijek Tamiflu pomaže protiv gripa. Smatra se da su takvi lijekovi ključni za uspostavljanje kontrole nad budućim talasima zaraze i smanjenje posljedica pandemije.

Merckova pilula radi tako što remeti enzim koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i umnožavanje.

Američka vlada je najavila da će kupiti 1,7 miliona doza lijeka, ako ga odobri FDA. Merck je saopštio da može da proizvede 10 miliona doza do kraja godine i da ima ugovore sa vladama širom svijeta. Cijena lijeka nije objavljena.

Druge farmaceutske kompanije, među kojima su Pfizer i Roche, ispituju slične lijekove i mogle bi da imaju rezultate narednih nedelja i mjeseci.

Merck je planirao da kliničkim testovima, u kasnoj fazi, obuhvati više od 1.500 pacijenata, prije nego što je istraživanje zaustavio nezavisni odbor. Rezultati, objavljeni u petak, obuhvatili su pacijente iz Latinske Amerike, Evrope i Afrike. Direktori kompanije procjenjuju da je 10 odsto pacijenata bilo iz SAD.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG