Linkovi

Komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi u posjeti BiH


Zastave SAD i BiH
Zastave SAD i BiH

“Rješavanje složenih problema zahtijeva timski rad i podršku prijatelja, a to je razlog zašto će SAD, kao saveznik u NATO-u, nastaviti jačati partnerstvo Bosne i Hercegovine sa NATO-om”, izjavio je tim povodom general David Tabor, piše u saopštenju Ministarstvo odbrane BiH.

Tabor, komandant Komande za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR) se sastao u Sarajevu sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ivicom Jerkićem.

Na sastanku se, piše u sopštenju Ministarstvo odbrane BiH, razgovaralo o aktuelnostima, težišnim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, saradnji OS BiH i OS SAD-a, sa posebnim osvrtom na uspostavljanje Medijskog informativnog centra (MIC) Oružanih snaga BiH. Razgovarano je i o unapređenju koncepta civilno-vojne saradnje.

General Jerkić je naglasio značaj Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera kako Oružanih snaga BiH tako i Bosne i Hercegovine u cjelini. Saradnja sa SAD-om može se nastaviti uspješno i u budućnosti, a kroz realizaciju mnogih projekata i aktivnosti koji donose korist objema stranama, zaključeno je na sastanku, piše Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Američka delegaciju na sastanku u Sarajevu
Američka delegaciju na sastanku u Sarajevu

U sumiranju posjete, iz Ambasade SAD u BiH medijima je 28.09.2021. napisano:

"Protekla tri dana, od 25. do 28. septembra, generalmajor David Tabor, komandant evropske Komande specijalnih snaga vojske SAD (SOCEUR), boravio je u BiH gdje se sastao sa čelnicima i predstavnicima Bosne i Hercegovine i s njima razgovorao o kontinuiranoj saradnji i partnerstvu Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, kao i o potrebi održavanja sigurnog i bezbjednog okruženja na Balkanu.

Posjeta je obuhvatila seriju sastanaka sa ključnim čelnicima širom zemlje. Generalmajor Tabor sastao sa predstavnicima Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, entitetskim ministrima unutrašnjih poslova i predstavnicima policijskih snaga, pri čemu je razgovarano o modernizaciji i budućim prilikama za obuku. Tokom ovih sastanaka razgovarano je o temama poput doprinosa BiH i njenih trupa misijama UN i NATO, razvoju medijsko informacionog centra Oružanih snaga BiH, te saradnji između Odjela civilnih poslova SOCEUR i bh. vlasti.

“Ovakvi sastanci ističu značajan doprinos koji Oružane snage BiH daju sigurnosti i bezbjednosti građana BiH,” rekao je generalmajor Tabor. “Posjedovanje kapaciteta za efektivnu obuku i pripremu za brojne izazove pokazuje sposobnost OSBiH da, brzo i djelotvorno, pružepodršku građanima u bilo kojoj situaciji.”

XS
SM
MD
LG