Linkovi

Koalicija na čelu sa SAD počela povlačenje iz Sirije


Vojna koalicija na čelu sa SAD počela je povlačenja trupa iz Sirije, izjavio je danas američki vojni zvaničnik. Portparol američke koalicije koja se bori protiv džihadista “Islamske države”, pukovnik Sean Ryan, rekao je da su SAD započele "proces planiranog povlačenja iz Sirije".

Detalji vezani za povlačenje nisu saopšteni iz bezbjednosnih razloga.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da operacija počela sinoć.

Ova organizacija sa sedištem u Britaniji navela je da je konvoj od 10 oklopnih vozila i kamiona iz sjeveroistoka Sirije prešao u Irak.

Potvrda o početku povlačenja dolazi u trenutku kada Turska prijeti da će napasti Kurde, koji su američki partneri u borbi protiv islamista u Siriji.

U ovoj zemlji se nalazi oko dve hiljade američkih vojnika. Odluka predsjednika SAD Donalda Trumpa u decembru da povuče trupe izazvala je konfuziju u regionu, kao i kritike pojedinih njegovih generala i savjetnika za nacionalnu bezbjednost a dovela je i do ostavke ministra odbrane Jima Mattisa.

Uslijedile su i kritike da SAD napuštaju svoje kurdske saveznike u trenutku kada Turska prijeti da ih napadne.

Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton izjavio je u nedjelju da američke trupe neće napustiti sjevernoistočni deo Sirije sve dok se u potpunosti ne porazi “Islamska država” i zaštite kurdski borci, što je nagovještavalo da će biti usporeno njihovo povlačenje nakon naredbe da se to odmah učini.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo, koji je ovih dana u posjeti Bliskom istoku, takođe nastoji da uvjeri Kurde da će biti bezbjedni kada se američke trupe povuku.

“Ovo su ljudi koji su se borili sa nama i veoma je važno da osiguramo da budu zaštićeni”, kazao je Pompeo tokom posjete Irbilu, glavnom gradu iračke autonomne oblasti Kurdistan.

Nakon odluke da povuče američke trupe, Trump je ove sedmice rekao da “ćemo napustiti (Siriju) u odgovarajućem ritmu dok se istovremeno borimo protiv ISIS”.

Kurdski zvaničnici su u međuvremenu tražili razjašnjenje od Washingtona o njegovim namjerama, jer ih povlačenje američkih trupa ostavlja izloženim napadima turske armije sa jedne, kao i sirijskih snaga sa druge strane.

XS
SM
MD
LG