Linkovi

Ko je Ekrem Imamoglu - čovjek koji je pobijedio Erdogana u Istanbulu ?


Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu tokom kampanje, mart 2024. (REUTERS/Umit Bektas)
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu tokom kampanje, mart 2024. (REUTERS/Umit Bektas)

Novoizabrani gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pojavio se kao glavni izazov za vladavinu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ali, u nekim aspektima, Imamoglu prati korake Erdogana koji je vodio grad devedesetih.

Obojica su porijeklom iz regiona na istoku Crnog mora i obojici su im karijere ometali turski sudovi. I Imamoglu i Erdogan su u mladosti bili fudbaleri.

Poslije pobjede na izborima u Istanbulu u nedelju, Imamoglu koji ima 53 godine, je budući potencijalni kandidat za predsednika, kažu analitičari.

Birači su poslali direktnu poruku Erdoganu, rekao je Imamoglu nakon proglašenja rezultata. "Oni koji tu poruku ne razumiju će na kraju izgubiti".

I Erdogan i Imamoglu imaju jednaku sposobnost da privuku glasače, ali se razlikuju politički. Imamoglu, nekadašnji biznismen, kaže da su im ideje "potpuno suprotne".

Otkako je došao na vlast 2002. godine, Erdogan je preoblikovao sekularnu državu svojom pobožnom vizijom svijeta. Imamoglu je, sa druge strane, član izrazito sekularne Republikanske narodne partija (CHP), kojoj se priključio 2008.

Imamoglu je doživio uspjeh na izborima zbog toga što je uspio da pridobije glasove i konzervativnijih birača. Dokazao je to kada je prije pet godina pobijedio Erdoganovu Partiju pravde i razvoja (AKP), što se smatralo njihovim najvećim porazom tokom dvije decenije vladavine. Sud u Turskoj je tu pobjedu osporio u martu 2019, ali je Imamoglu na ponovljenim izborima u junu pobijedio sa još ubjedljivijom razlikom.

Erdogan se vratio kada je reizabran za predsjednika prošle godine, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i uprkos mnogim anketama. Ali, Imamoglu je sada zadao novi udarac Erdoganu.

"Ovo je više od izbora za gradonačelnika, ovo šalje određeni način razmišljanja u historiju. A ako bude poslat u historiju, demokratija će ponovo oživjeti, a pravo i prava će se oporaviti", rekao je Imamoglu tokom kampanje.

Erdoganovi kitičari kažu da su pravosuđe, prava građana i slobode medija ugrožene pod njegovom vladavinom - što on poriče.

Imamoglu je imao sudske prepreke tokom svoje karijere.

Naime, poslije pobjede 2019. godine osuđen je na dvije i po godine zatvora i zabranu bavljenja politikom zbog vrijeđanja javnih funkcionera. Proces pred apelacionim sudom još nije završen. To iskustvo je podsjetilo na Erdogana koji je na kratko bio u zatvoru 1999. zbog javnog recitovanja pjesme za koju je sud procijenio da podstiče religijsku mržnju.

Prošle godine, pred drugim sudom otvoren je slučaj protiv Imamoglua zbog optužbi za namještanje tendera, za šta je zaprijećena kazna od tri do sedam godina zatvora. Erdoganovi kritičari kažu da je posrijedi pokušaj da se politički našteti Imamogluu, što turski predsjednik poriče.

Imamoglu je inače studirao u Istanbulu i diplomirao u oblasti poslovne uprave 1994, godine kada je Erdogan postao gradonačelnik. Nakon toga je ušao u porodičnu građevinsku firmu. Oženjen je i ima troje djece.

Mnogi analitičari predviđaju još više uspjeha za Imamoglua.

"Ako ovi izboi ne budu osporeni na neki način, Imamoglu može da postane predsjednik 2028", kaže Ozar Sencar, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Metropol.

Rivalstvo dvojice političara će možda rasti u narednim godinama, ali Imamoglu se nedavno prisjetio scene iz prošlosti kada su im se putevi ukrstili.

Sredinom devedesetih, kada je Erdogan bio gradonačelnik Istanbula, posjetio je restoran koji je vodio Imamoglu.

"Ugostio sam ga u svom restoranu na početku mandata. Jeo je ćufte. Nisam mu naplatio. Neće platiti taj račun dok je živ", rekao je Imamoglu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG