Linkovi

Rusija optužila Ukrajinu za ubistvo kćerke Dugina, Ukrajina odbacuje odgovornost


Na ovoj fotografiji napravljenoj od video-snimka Istražnog komiteta Rusije u nedelju, 21. avgusta 2022, istražitelji rade na mjestu eksplozije automobila koji je vozila Darija Dugina, nedaleko od Moskve.
Na ovoj fotografiji napravljenoj od video-snimka Istražnog komiteta Rusije u nedelju, 21. avgusta 2022, istražitelji rade na mjestu eksplozije automobila koji je vozila Darija Dugina, nedaleko od Moskve.

Ruska kontraobavještajna služba u ponedjeljak je optužila ukrajinske tajne službe za ubistvo kćerke jednog od vodećih ruskih nacionalističkih ideologa, u eksploziji autobombila bombe blizu Moskve.

Darija Dugina, 29-godišnja kćerka Aleksandra Dugina, filozofa, pisca i političkog teoretirača kojeg su neki na Zapadu nazivali "Putinovim mozgom", poginula je kada je terensko vozilo koje je vozila eksplodiralo dok se vraćala sa kulturnog festivala kojem je prisustvovala sa svojim ocem.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB), glavna nasljednica KGB-a, saopštila je da su ubistvo Dugine "pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe", prenosi agencija AP. U saopštenju u ponedjeljak, FSB je optužila ukrajinsku državljanku Nataliju Vovk da je počinila ubistvo a zatim iz Rusije pobjegla u Estoniju.

Ruska obavještajna služba tvrdi da je Vovk stigla u Rusiju u julu, sa 12-godišnjom kćerkom, i iznajmila stan u zgradi u kojoj je Dugina živjela, da bi ju je pratila. Također navodi da su Vovk i njena kćerka bile na festivalu, kojem su Aleksandar Dugin i njegova kćerka prisustvovali, te da je poslije ubistva sa kćerkom pobjegla u Estoniju, koristeći druge registarske tablice.

Analitičar Sergej Markov, bivši Putinov savjetnik, rekao je prethodno ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA-Novosti da je Dugin, a ne njegova kćerka, vjerovatno bio meta napada. Markov je rekao: "Potpuno je očigledno da su najvjerovatniji osumnjičeni ukrajinska vojna obavještajna služba i ukrajinska služba bezbjednosti".

Arhiva -Aleksandar Dugin, ruski politički komentator, sedi u studiju svoje TV u Moskvu, 11. avgusta 2022.
Arhiva -Aleksandar Dugin, ruski politički komentator, sedi u studiju svoje TV u Moskvu, 11. avgusta 2022.

Niko za sada nije peuzeo odgovornost za napad. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, negirao je bilo kakvu umiješanost Ukrajine u eksploziju: "Mi nismo zločinačka država, za razliku od Rusije, i definitivno nismo teroristička država".

Dugin, ultranacionalista, istaknuti je zagovornik koncepta "ruskog svijeta" koji zastupa Putin, duhovne i političke ideologije koja naglašava tradicionalne vrijednosti, obnavljanje moći Rusije i jedinstvo svih etničkih Rusa širom svijeta. Dugin se često naziva "Putinovom mozgom".

Neki ruski mediji navode da su svjedoci rekli da je terenac koji je vozila Dugina pripadao njenom ocu, ali da je on u posljednjem trenutku odlučio da putuje drugim vozilom.

Sjedinjene Države su u martu sankcionisale Duginu zbog njenog rada kao glavnog urednika United World International, web stranice koju SAD opisuju kao izvor dezinformacija. Saopštenje o sankcijama navodi ovogodišnji članak Ujedinjenog svijeta u kojem se tvrdi da će Ukrajina "propasti" ako bude primljena u NATO.

Ukrajina je često izražavala interesovanje za pridruživanje NATO-u, glavnom vojnom savezu Zapada, ali je odlagala takve težnje. Rat sa Rusijom ove nedelje zaokružiće šest mjeseci svog trajanja. Švedska i Finska su u procesu pridruživanja NATO-u.

U izveštaju su korištene neke informacije AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG