Linkovi

Knjiga tjedna: "The Wake of Forgiveness," Brucea Macharta


Knjiga tjedna: "The Wake of Forgiveness," Brucea Macharta
Knjiga tjedna: "The Wake of Forgiveness," Brucea Macharta

Svijet koji Machart opisuje u romanu Buđenje oprosta je jedno okrutno mjesto gdje muškarci ponekad obavljaju posao konja, a ženama bude još teže

Među mnogim piscima koji su uspjeli dočarati izgled, osjećaj i zvuk ruralne Amerike nalaze se imena poput Williama Faulknera, Cormaca McCarthya i Jima Harrisona. Sad se u Teksasu pojavio jedan novi autor koji priča priču o češkim farmerima koji su prije jednog stoljeća preživljavali u ovom surovom kraju. Autor je Bruce Machart, a naslov knjige je The Wake of Forgiveness – Buđenje oprosta.

Svijet koji Machart opisuje u romanu Buđenje oprosta je jedno okrutno mjesto gdje muškarci ponekad obavljaju posao konja, a ženama bude još teže. To je svijet neraspoloženja i srdžbe, ali ro je i svijet koji opstaje krvnom srodnošću i zajedničkom povezanošću sa zemljom, životinjama, vjerom i kulturom.

Bruce Machart – koji predaje kreativno pisanje na Koledžu Lone Star u Houstonu – ne pripada tom svijetu, ali je potomak čeških useljenika, poput onih koje opisuje u svom djelu, čija se radnja događa u Okrugu Lavaca, ruralnom području između Houstona i San Antonija. Kaže da ga je privukla želja da pokuša razumjeti ovo ponešto strano mjesto i njegovu prošlost.

"Kao pisac, umjesto da pišem stvari koje znam, ja imam običaj pisati o stvarima koje ne znam, na neki način, o stvarima o kojima bih želio naučiti, a to mi pruža veliki osjećaj otkrivanja, što se pak, nadam se, dobro pretoči na stranice romana," kaže Machart.

A ono što će čitatelj naći na stranicama Machartova romana jest izazovna proza koja oživljava zemlju i njene ljude kakvi su bili prije mnogo desetljeća. Machart u zapletu svog romana koristi neke elemente priča koje je čuo od svog oca.

"Pričao mi je o jednoj obitelji gdje je otac zbog pakosti, očaja ili nekog drugog motiva koji ne možemo dokučiti, koristio svoje sinove, a ne konje ili magarce, da mu vuku plug. Pomislio sam da je to toliko nevjerojatno da ako to budem u stanju pretvoriti u prozu, uistinu ću nešto postići," kaže Machart.

Iako hispaničko stanovništvo predstavlja velik dio populacije danas na jugu Teksasa, prije jednog stoljeća bila ih je tek šačica, a većinske etničke skupine bili su Česi, Nijemci i Poljaci. Machart temelji svoju priču na dolasku u okrug Lavaca jednog bogatog meksičkog rančera i njegovih kćeri, koji su napustili svoju domovinu zbog nasilja revolucije iz 1910. godine.

"Ne temelji se ni na jednom stvarnom događaju. Znam ako pogledate u tamošnje novine iz tog doba, vidjet ćete da je vrlo malo hispaničkih imena spomenuto, bilo da su radnici ili što drugo. S druge strane, deset ili petnaest godina kasnije, postojale su škole za djecu koja govore španjolski u okrugu Lavaca," kaže Machart.

Priča u romanu Buđenje oprosta počinje 1895. a sama radnja se odvija između 1910. i 1924. godine, krećući se naprijed nazad kroz vrijeme. Cijeli roman povezuju autorovi živopisni opisi ruralnog života, krajobraza, okusa i mirisa.

"Dobra proza je ukorijenjena u tijelu i pet osjeta i ja imam vrlo čulna sjećanja te zemlje i kakav je to osjećaj i kako to zvuči kad ste tamo u toj divljini," kaže Machart.

Autor je proveo mnoge sate istražujući građu za svoj roman i u knjižnici ali i u podužim boravcima u tom području. Roman Brucea Macharta Buđenje oprosta dobio je neke vrlo pozitivne kritike i doveo do usporedbi s nekim od njegovih najdražih autora. Sljedeće što će ponuditi čitateljima bit će zbirka pripovijedaka.

XS
SM
MD
LG