Linkovi

Klimatske promjene: Glavne američke naftne kompanije svjedoče u Kongresu


The sun is seen behind a crude oil pump jack in the Permian Basin in Loving County, Texas, U.S., November 22, 2019. REUTERS/Angus Mordant/File Photo
The sun is seen behind a crude oil pump jack in the Permian Basin in Loving County, Texas, U.S., November 22, 2019. REUTERS/Angus Mordant/File Photo

Najviši rukovodioci velikih zapadnih naftnih kompanija trebalo bi da svjedoče pred Kongresom SAD zbog optužbi da su obmanuli javnost o klimatskim promjenama.

Poslanici demokrata kažu da će se saslušanja fokusirati na višedecenijsko poricanje vodeće uloge njihovih proizvoda u podsticanju klimatskih promjena.

Kompanije su saopštile da se nadaju da će iskoristiti saslušanja da istaknu nedavne napore u rješavanju klimatskih promjena.

Ovo se dešava samo nekoliko dana prije početka klimatske konferencije Ujedinjenih nacija COP26.

Sastanak u Glazgovu se smatra ključnim dijelom napora da se izbjegnu brze klimatske promjene. Svjetski lideri će biti pod pritiskom svojih planova da smanje emisije gasova staklene bašte i time smanje globalno zagrijavanje.

Saslušanja se takođe poklapaju sa naporima predsjednika SAD Joe Bidena da usvoji glavni zakon o potrošnji.

Lideri Kongresa se utrkuju da pronađu kompromis sa republikancima i umjerenim demokratama o klimatskim odredbama zakona prije nego što Biden u nedelju otputuje u Glazgov.

Saslušanja u četvrtak održaće Nadzorni odbor Predstavničkog doma.

Svjedočiće izvršni direktori Exxon-a, Chevron-a i BP America, predsjednik Shell-a i šefovi lobističkih firmi Američkog instituta za naftu i Privredne komore SAD-a.

Demokratski predstavnik Ro Khanna, koji predsjedava Podkomitetom za životnu sredinu, rekao je, kako citira Reuters, da je saslušanje početak jednogodišnje istrage.

„Ideja je da oni priznaju američkom narodu šta su uradili“, rekao je on.

U saopštenju komiteta se navodi da je industrija znala za efekte globalnog zagrijavanja od 1977. godine, ali da je "decenijama širila poricanje i sumnju u štetu svojih proizvoda".

Nedavno su neke velike kompanije javno podržale akciju za sprječavanje klimatskih promjena dok su privatno blokirale reforme, dodaje se.

Khanna je rekao da bi istraga mogla uključiti i druge industrije, uključujući oglašavanje i društvene medije.

Demokrate su povukle paralele sa istragom Predstavničkog doma o duhanu (Big Tobacco investigation) iz 1990-ih, koja je nakon višemjesečnog svjedočenja zaključila da su kompanije koje proizvode cigarete pokušavale da prikriju dokaze da su njihovi proizvodi izazivali zavisnost i bili štetni.

Uoči saslušanja u četvrtak, uključene kompanije su rekle da sarađuju u istrazi i da su se obavezale da će učestvovati.

Sva četiri naftna giganta kažu da su posvećena smanjenju emisija gasova staklene bašte, a Shell i BP su među grupom kompanija koje su ranije ovog mjeseca pisale čelnicima Kongresa da obećaju svoju podršku klimatskim akcijama.

„Duboko smo posvećeni borbi protiv klimatskih promjena i promovisanju čiste i obnovljive energije i energetske efikasnosti, i... preduzeli smo značajne korake da smanjimo emisije i prihvatimo poslovne strategije usmjerene na klimu“, navodi se u pismu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG