Linkovi

Kineska ulaganja u SAD više od pet puta veća nego prošle godine


Li Shufu, direktor kineske automobilske tvrtke Geely
Li Shufu, direktor kineske automobilske tvrtke Geely

Konzultantska firma KPMG iz Hong Konga anketirala je 150 direktora kineskih kompanija o njihovim investicijskim planovima izvan granica za sljedeće tri godine. "85 posto ispitanih istražuju mogućnosti fuzioniranja i preuzimanja. To je na dnevnom redu više-manje svih kompanija" - kaže Jeremy Fearnley.

Jedna nova studija o poslovanju u Kini pokazuje da brojne kineske tvrtke u sljedeće tri godine namjeravaju kupovati poduzeća u inozemstvu. Uspješne kompanije za svoje poslovanje traže nova tržišta, kao i nova znanja i iskustva.

Najveća kineska banka u vlasništvu vlade, Industrijska i komercijalna banka Kine, poznata pod kraticom ICBC, nedavno je najavila da je kupila jednu američku brokersku tvrtku za jedan dolar. Uvjet prodaje tvrtke Prime Dealer Services, malog odjela tvrtke Fortis Securities, bio je da kineska banka preuzme njene dugove. ICBC je najavila i kupnju poduzeća u Jugositočnoj Aziji. Prošlog mjeseca jedna naftna kompanija u vlasništvu kineske vlade, China National Offshore Oil Corporation, kupila je trećinu udjela u jednom polju prirodnog plina u Teksasu.

Protekle su godine kineske tvrtke uložile oko 43 milijarde dolara u spajanja i preuzimanja poduzeća izvan zemlje. Jeremy Fearnley, direktor za preuzimanje i fuzioniranje kompanija u konzultantskoj firmi KPMG u Hong Kongu, kaže da kineske kompanije – kako vladine, tako i privatne – traže prilike za kupnju tvrtki u inozemstvu. KPMG je ispitao preko 150 direktora kineskih kompanija o njihovim investicijskim planovima izvan granica za sljedeće tri godine. "85 posto ispitanih istražuju mogućnosti fuzioniranja i preuzimanja. To je na dnevnom redu više-manje svih kompanija" - kaže Jeremy Fearnley.

Većina ispitanih kompanija s prihodima preko 150 milijuna dolara kažu da ciljaju na investicije u Aziji, dok se oko polovine onih s višim prometom planira domoći tvrtki i u Sjevernoj Americi i Europi. "Oni kojima su cilj Sjedinjene Države i Europa žele doći u vlasništvo tvrtki koje se bave informacijskom tehnologijom, brendovima i tehnologijom općenito – to je ono što bi mogli iskoristiti da svoje kompanije uzdignu više na ljestvici. To može značiti i veći izvoz na novim tržištima. Ili pak veću prodaju proizvoda koristeći se poznatijim, novostečenim međunarodnim brendom ili visokom tehnologijom za ostvarivanje prednosti na lokalnom kineskom tržištu" - kaže naš sugovornik.

Na primjer, kineski proizvođač automobila Geely završio je u kolovozu preuzimanje švedske tvornice Volvo čiji je vlasnik bio američki Ford. Volvo sad planira otvoriti nove tvornice u Kini i u Europi prodavati automobile proizvedene u Kini. Kineske su kompanije naveliko ulagale u i Africi i Latinskoj Americi, uglavnom u rudarstvo, naftu i plin, kao dio strategije da se Kini zajamči opskrba sirovinama za njenu brzo rastuću ekonomiju. Međutim, u prošlosti, kineska strateška ulaganja u američke industrije poput energetike bila su neuspješna zbog američke zabrinutosti oko sigurnosti poslovanja s Kinom.

Anketa tvrtke KPMG ukazuje da pomanjkanje iskustva u sklapanju ugovora, poznavanju kulturoloških razlika i procesu donošenja odluka ponekad sprječava kineske tvrtke da dobiju željeni ugovor. Pored toga, većina njih želi imati potpunu kontrolu nad novostečenim kompanijama. Chen Jian, zamjenik kineskog ministra trgovine, ovog je tjedna pozvao Sjedinjene Države da budu otvorenije prema kineskim ulaganjima. Ministarstvo trgovine izjavilo je da su kineska ulaganja u Sjedinjene Države u prvih devet mjeseci ove godine narasla 530 posto u odnosu na proteklu godinu.

XS
SM
MD
LG