Linkovi

Izvještaj: Bivši kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang smijenjen je nakon navodne afere


Bivši kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang
Bivši kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang

Bivši kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang, koji je smijenjen sa svoje funkcije u julu, imao je vanbračnu vezu dok je bio ambasador u Sjedinjenim Državama, objavio je u utorak Wall Street Journal, pozivajući se na ljude upoznati s brifingom.

U izvještaju se navodi da je Qin sarađivao s istragom, koja se sada fokusirala na to da li su afera ili Qinovo ponašanje ugrozili nacionalnu sigurnost Kine.

Visokim kineskim zvaničnicima je rečeno da je interna istraga Komunističke partije otkrila da je Qin uključen u aferu tokom svog mandata kao kineski ambasador u Sjedinjenim Državama, navodi se u izvještaju. Dva izvora izjavila su za novine da je afera rezultirala rođenjem djeteta u SAD-u.

Tokom redovnog brifinga za novinare u utorak, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je: "O imenovanju i smjeni kineskog ministra vanjskih poslova, kineska strana je ranije objavila informacije, a ja nisam upoznat s drugim informacijama koje ste spomenuli."

Qina je u julu na mjestu ministra vanjskih poslova zamijenio veteran diplomata Wang Yi nakon misterioznog jednomjesečnog odsustva sa dužnosti koje je trajalo jedva pola godine.

Bio je glavni kineski izaslanik u Washingtonu od jula 2021. do januara ove godine.

XS
SM
MD
LG