Linkovi

Potresi u Xijevom svijetu šire zabrinutost za kinesku diplomatiju


Xi Jinping prisustvuje samitu BRICS u Johanesburgu
Xi Jinping prisustvuje samitu BRICS u Johanesburgu

Nestanak kineskog ministra odbrane, posljednji u nizu preokreta u najvišim rangovima zemlje, podstiče neizvjesnost u vezi sa vladavinom predsjednika Xi Jinpinga, jer unutrašnje sigurnosne mjere nadmašuju međunarodni angažman.

Rastuća nepredvidivost mogla bi uticati na povjerenje koje druge zemlje polažu u vodstvo druge po veličini svjetske ekonomije, kažu diplomate i analitičari.

Ministar odbrane Li Shangfu, koji je propustio sastanke, uključujući najmanje jednog stranog kolegu otkako je posljednji put viđen krajem avgusta, pod istragom je u istrazi o korupciji u nabavci vojske, javio je Reuters u petak.

Novopostavljeni ministar vanjskih poslova Qin Gang nestao je uz oskudno objašnjenje u julu, istog mjeseca kada je došlo do nagle promjene elitnih vojnih raketnih snaga, koje nadgledaju kineski nuklearni arsenal.

Kako se Xi, kineski vrhovni komandant fokusirao na unutrašnju stranu, izazvao je zabrinutost među stranim diplomatama ovog mjeseca propuštajući samit Grupe 20 u Indiji, prvi put da je preskočio okupljanje globalnih lidera u svojoj deceniji na vlasti.

Suočeni sa rastućom neizvjesnošću, neke diplomate i analitičari pozivaju da se pažljivo sagleda prava priroda Xijevog režima.

"Potrebne su jasne procjene - ovo nije samo pitanje da li je Kina partner ili konkurent, ona je izvor ekonomskog, političkog i vojnog rizika", rekao je Drew Thompson, bivši zvaničnik Pentagona koji je sada stipendista Nacionalnog univerziteta u Singapuru.

Zbog nedostatka transparentnosti oko promjena, razna objašnjenja su bila uvjerljiva "i to podstiče krizu povjerenja koja nastaje oko Kine", rekao je Thompson.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar u subotu.

BLIZINA NIJE POKRIVANJE

Što se tiče nestanka i istrage ministra odbrane Lija, portparolka ministarstva rekla je novinarima u petak da nije upoznata sa situacijom. Državno vijeće i Ministarstvo odbrane nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Od svog imenovanja u martu, Li je bio javno lice kineske vojne diplomatije, izražavajući zabrinutost zbog američkih vojnih operacija tokom visoke sigurnosne konferencije u junu i posjetivši Rusiju i Bjelorusiju u avgustu.

Od njega se očekivalo da će u oktobru biti domaćin međunarodnog sigurnosnog sastanka u Pekingu i predstavljati Narodnu oslobodilačku vojsku (PLA) na sastanku regionalnih šefova odbrane u Džakarti u novembru.

S obzirom na to da korupcija dugo prožima kineske vojne i državne institucije, neki analitičari i diplomate vjeruju da Xijeve akcije protiv korupcije označavaju političke čistke u cijeloj Komunističkoj partiji.

"Bez obzira na razlog... osjećaj da bi se to moglo nastaviti događati mogao bi utjecati na povjerenje stranih aktera u saradnju sa njihovim kineskim kolegama", rekla je Helena Legarda, vodeći analitičar Mercator instituta za kineske studije u Berlinu.

Lijev preokret je neobičan po svojoj brzini i dosegu u Xijevoj ručno odabranoj eliti.

"Ovo je sve tako iznenadno i netransparentno. Jedna stvar koju sada možemo vidjeti je da se blizina ne poistovjećuje sa pokroviteljstvom u Xijevom svijetu", rekao je sigurnosni analitičar sa sjedištem u Singapuru Alexander Neill, pomoćni saradnik istraživačkog centra Pacific Forum na Havajima.

RIZIK NASTAVKA

Iako nije na direktnoj komandnoj poziciji, Li služi u Xijevoj Centralnoj vojnoj komisiji od sedam članova i jedan je od pet kineskih državnih savjetnika, položaj u kabinetu koji je bolji od redovnih ministara. Neki naučnici vjeruju da je on blizak generalu Zhang Youxia, koji sjedi iznad njega u komisiji i koji je Xijev najbliži saveznik u PLA.

Li, kojeg je Washington sankcionirao 2018. zbog sporazuma o oružju s Rusijom, izbjegavao je sastanak s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom na sigurnosnoj konferenciji Shangri-la Dialogue u Singapuru u junu, gdje je stisak ruke označio njihovu najbližu interakciju.

Austin i drugi američki zvaničnici žele da nastave razgovore na visokom nivou između dvije vojske, regionalne tenzije rastu. Ali Peking uzvraća da želi da Vašington bude manje uporan u azijsko-pacifičkom regionu.

Regionalni izaslanici kažu da je dublja kineska vojna diplomatija od vitalnog značaja, posebno sa SAD-om, ali i sa drugim silama, jer Kina sve više raspoređuje snage oko Tajvana - ostrva kojim se demokratski upravlja - i preko spornih dijelova Istočnog i Južnog kineskog mora.

Ako Lijeva sudbina "odražava Xijev sve veći unutrašnji fokus, to nije dobro za one od nas koji žele veću otvorenost i linije komunikacije s kineskom vojskom", rekao je jedan azijski diplomata.

Kako PLA ima nezabilježen nivo vojnih angažmana sa snagama jugoistočne Azije ove godine, nedavne brze promjene u Pekingu "podstaknu spekulacije i određenu zabrinutost oko kontinuiteta politike", rekao je politikolog Ja Ian Chong sa Nacionalnog univerziteta Singapura.

„Potresanje vojske u ovom trenutku će vjerovatno privući pažnju, s obzirom na pojačanu aktivnost PLA u blizini Tajvana i Istočnog kineskog mora, kao i pojačanu paravojnu aktivnost u Južnom kineskom moru, budući da takve akcije stvaraju potencijalni rizik od nesreća, eskalacije i kriza“, rekao je Chong.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG