Linkovi

Kina razmatra miješanje vakcina da bi poboljšala stopu zaštite


ARHIVA - Prazne bočice kinske vakcine Sinopharm.
ARHIVA - Prazne bočice kinske vakcine Sinopharm.

Glavni kineski zvaničnik za kontrolu bolesti rekao je da Kina zvanično razmatra miješanje vakcina protiv COVID-19 da bi dodatno poboljšala njihovu efikasnost, prenosi agencija Reuters.

Dostupni podaci pokazuju da kineske vakcine zaostaju za drugima, među kojima su Pfizer i Moderna, kada je riječ o efikasnosti, ali da se lakše skladište.

Vakcine koje su trenutno dostupne "nemaju veoma visoku stopu zaštite", rekao je direktor kineskih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu na jednoj konferenciji u kineskom gradu Čengdu.

"Razmatra se imunizacija vakcinama sa različitim tehnologijama", naglasio je Gao.

Takođe je dodao da je preduzimanje koraka da se "usavrši" proces za vakcine, uključujući mijenjanje broja doza i vremenskog razmaka između njihovog davanja, "definitivno" rješenje problema sa efikasnošću.

Kina je razvila četiri vakcine protiv Kovida 19, čija je upotreba odobrena u zemlji, a jedan zvaničnik je u subotu rekao da će do kraja godine vjerovatno biti proizvedeno 3 milijarde doza.

Za kinesku vakcinu Sinovac je tokom kliničkih istraživanja u Brazilu utvrđeno da je nešto više od 50 odsto efikasna. U odvojenom istraživanju u Turskoj saopšteno je da je taj procenat 83,5 odsto.

Za vakcinu Sinopharm nisu objavljeni detaljni podaci o djelotvornosti. Na osnovu privremenih rezultata, navedeno je da su dvije vakcine koje su proizveli ogranci te kompanije 79,4 odnosno 72,5 odsto djelotvorne.

Oba proizvođača su objavila podatke o svojim vakcinama protiv koronavirusa, u kojima se sugerišu nivoi efikasnosti u skladu za onim koje propisuje Svjetska zdravstvena organicaija (WHO), saopštio je jedan odbor WHO u martu.

Kina je isporučila milione svojih vakcina inostranstvu, a zvaničnici i državni mediji su ih snažno branili i istovremeno dovodili u pitanje bezbjednost i kapacitete drugih vakcina.

"Podaci o globalnoj zaštiti su i visoki i niski. Kako poboljšati stopu zaštite kod vakcina je problem koji bi trebalo da razmotre globalni zvaničnici", rekao je Gao u nedjelju za državni tabloid "Global Times" i dodao da su miješanje vakcina i prilagođavanje metoda imunizacije rješenja koja je on predložio.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG