Linkovi

Zemlje naglašavaju važnost vakcine AstraZenece dok traže alternative


ARHIVA - Vakcinacija vakcinom AstraZenece u Rumuniji.
ARHIVA - Vakcinacija vakcinom AstraZenece u Rumuniji.

Australija je saopštila u petak da je naručila više alternativa za vakcinu kompanije AstraZeneca, što je usporilo kampanju imunizacije u toj zemlji, dok je Hong Kong odložio isporuke te vakcine u svjetlu zabrinutosti zbog mogućeg veoma malog rizika od pojave rijetkih krvnih ugrušaka.

Odlukom Australije u suštini se otkazuju planovi te zemlje da vakciniše cijelu populaciju do kraja oktobra.

Milioni doza vakcine AstraZenece bezbjedno su dati širom svijeta, dok su takođe naručeni milioni, ali su pojedine zemlje počele da iz predostrožnosti ograničavaju njihovu upotrebu na starije grupe dok se istražuju slučajevi zgrušavanja krvi.

Australija je najavila da će udvostručiti naružbu vakcine kompanija Pfizer-BionTech nakon što su zdravstvene vlasti preporučile da je uzimaju mlađi od 50 godina, umjesto AstraZenece koja je bila osnova programa vakcinacije u zemlji.

"To nije zabrana vakcine AstraZenece. I dalje se snažno ohrabruje da je prime oni stariji od 50 godina", rekao je premijer Scott Morrison.

Kompanija je saopštila da poštuje preporuku australijskih vlasti i da sarađuje sa regulatorima širom svijeta da bi "razumjela pojedinačne slučajeve, epidemiologiju i moguće mehanizme koji bi objasnili ove izuzetno rijetke pojave".

Evropski i britanski regulatori za lijekove saopštili su ove nedjelje da su pronašli moguću povezanost sa izuzetno retkim slučajevima krvnih ugrušaka u mozgu, ali su istovremeno naglasili važnost vakcine AstraZenece u masovnoj imunizaciji protiv COVID-19.

Evropska agencija za lijekove (EMA) je do početka aprila dobila izvještaje o 169 slučajeva pojave krvnih ugrušaka, nakon što je dato 34 miliona doza, saopštila je predsedavajuća odbora za bezbjednost Sabine Straus.

Većina slučajeva zabilježena je kod žena mlađih od 60 godina.

EMA je saopštila u petak da će biti potrebna regulatorna akcija da se umanji rizik ako se potvrdi uzročna veza ili se bude smatralo da je vjerovatna. Takođe je navela da razmatra i vakcinu kompanije Johnson&Johnson poslije izvještaja o krvnim ugrušcima.

Vakcina AstraZenece je do sada najeftinija i proizvedena je u najvećem broju, zbog čega je ključna za mnoge programe imunizacije protiv COVID-19 širom svijeta, koji bi trebalo da suzbiju pandemiju i spriječe restrikcije koje nanose veliku ekonomsku štetu.

Njemačka, jedna od nekoliko evropskih zemalja koje su preporučile alternative AstraZeneci za mlađe od 60 godina, saopštila je u petak da nagli rast novozaraženih znači da će biti potreban novi karantin i da će biti izgubljeni životi ako se ništa ne preduzme.

Sve zemlje koje preporučuju starosne granice naglasile su da je vakcina djelotvorna i da korist od njene upotrebe nadmašuje rizike od zaraze koronavirusom među starijim ljudima.

Glavno zdravstveno tijelo u Francuskoj, gdje veliki broj građana oklijeva da se vakciniše, preporučilo je u petak da građani mlađi od 55 godina koji su dobili prvu dozu vakcine AstraZenece, dobiju alternativu za vakcinaciju drugom dozom u razmaku od 12 nedjelja.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da u ovom trenutku nema dostupnih podataka da bi se preporučilo drugim zemljama da prate odluku Francuske da "kombinuje" različite vakcine protiv COVID-19.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG