Linkovi

Kina najavila prestanak izgradnje termoelektrana na ugalj u inostranstvu


Kineski predsjednik Xi Jinping se obraća na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 21. septembar 2021.
Kineski predsjednik Xi Jinping se obraća na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 21. septembar 2021.

Kina planira da prestane sa izgradnjom termoelektrana na ugalj u inostranstvu i pojača podršku siromašnijim zemljama u razvoju čiste energije, izjavio je kineski predsjednik Xi Jinping na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kina je finansirala projekte na ugalj u zemljama poput Indonezije i Vijetnama u okviru masivnog infrastrukturnog projekta poznatog kao inicijativa Pojas i put, ali je pod pritiskom da prekine finansiranje, jer svijet pokušava da ispuni ciljeve Pariskog sporazuma o klimi.

"Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju zelene energije i energije sa niskim udjelom ugljenika i neće graditi nove energetske projekte na ugalj u inostranstvu", poručio je Xiu video zapisu na godišnjem samitu.

Dodatni detalji nisu iznijeti, ali bi ovaj potez mogao ograničiti širenje postrojenja na ugalj u mnogim zemljama u razvoju u okviru kineske inicijative Pojas i put (Belt and Road Initiative - BRI).

BRI podrazumijeva da Kina finansira vozove, puteve, luke i postrojenja na ugalj u brojnim zemljama, od kojih su mnoge u razvoju. Međutim, prvi put nakon nekoliko godina nije finansiran nijedan projekat postrojenja na ugalj u prvoj polovini 2021.

Kina je također najveći svjetski emiter staklenih gasova i u velikoj mjeri se oslanja na ugalj za domaće energetske potrebe.

Xi je pomenuo prošlogodišnja obećanja o tome da će Kina postići najveće emisije prije 2030. godine, a zatim preći na ugljeničnu neutralnost do 2060. godine.

Američki izaslanik za klimu John Kerry pozdravio je pvu najavu, rekavši u saopštenju da je "apsolutno oduševljen što je čuo da je predsjednik Xi donio ovu važnu odluku".

Vijest je pozdravio i šef konferencije COP26 Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koja bi trebalo da se održi u Škotskoj sljedećeg mjeseca.

"Pozdravljam opredjeljenje predsjednika Xija da prestane sa izgradnjom novih projekata uglja u inostranstvu - ključna tema mojih razgovora tokom moje posjete Kini", navela je Alok Sharma na Twitteru.

Polovina uglja spaljenog u svijetu spaljuje se u Kini i ta zemlja u okviru svojih granica još uvijek dodaje brojne nove elektrane na ugalj sa životnim vijekom od 40 do 50 godina.

Obraćanje predsjednika Kine uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Joe Biden održao govor u Ujedinjenim nacijama tokom kojeg je pozvao zemlje da rade kao nikada do sada na rješavanju globalnih problema poput klimatskih promjena i pandemije.

Biden je takođe rekao da demokratija neće biti poražena autoritarizmom, ali se uzdržao od pominjanja Kine.

"Budućnost će pripadati onima koji svojim ljudima daju mogućnost da slobodno dišu, a ne onima koji žele ugušiti svoj narod gvozdenom rukom", rekao je.

"Svi moramo prozvati i osuditi ciljanje i ugnjetavanje rasnih, etničkih i vjerskih manjina, bilo da se to događa u Sinđijangu ili sjevernoj Etiopiji, ili bilo gdje u sveijtu", dodao je on, misleći na zapadni kineski region gdje je Kina optužena za praktikovanje prinudnog rada.

Odnosi između SAD-a i Kine su zategnuti po raznim pitanjima uključujući trgovinu, ljudska prava i porijeklo COVID-19.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG