Linkovi

Zašto Kina umanjuje očigledan nestanak teniske zvijezde koja je navela seksualni napad?


Peng Shuai igra meč protiv Rumunke Sorane Cirsteje u prvom kolu Roland Garrosa u Parizu, 30. maja 2017.
Peng Shuai igra meč protiv Rumunke Sorane Cirsteje u prvom kolu Roland Garrosa u Parizu, 30. maja 2017.

Slučaj kineske teniske zvijezde, koja je prijavila da ju je seksualno napao bivši visoki zvaničnik kineske Komunističke partije a zatim, kako se strahuje nestala, pokazuje da kineska vlada želi da otkloni svaku prijetnju svojoj vladavini, ocjenjuju međunarodni posmatrači. 

Trideset-petogodišnja profesionalna teniserka Peng Shuai, koja je bila prva na svijetu u "doubleu", saopštila je na kineskoj društvenoj mreži Weibo 2. novembra da ju je seksualno napao bivši potpredsjednik vlade Zhang Gaoli​, objavio je kineski servis Glasa Amerike.

Kineske vlasti su brzo obrisale njen status. Ove nedjelje, međutim, grupe za ljudska prava počele su da postavljaju pitanja gdje je Peng, a američka Ženska teniska asocijacija (WTA) je zahtevala da se njena tvrdnja "razmotri na odgovarajući način, što znači da navodi moraju da se ispitaju u potpunosti, pravedno, transparentno i bez cenzure". Asocijacija je zaprijetila i da će se povući sa turnira u Kini.

Međutim, u srijedu je kineska zvanična Globalna televizijska mreža objavila pismo na engleskom jeziku, koje je navodno objavila Peng, u kome se navodi da nije bila upoznata sa sadržajem saopštenja Ženske teniske asocijacije, da vijest o seksualnom napadu nije tačna, kao i da je dobro i da se odmara kod kuće.

Međunarodni olimpijski komitet je saopštio da je "ohrabren zbog uvjeravanja da je Peng bezbjedna". Teniserka je učestvovala u Ljetnim olimpijskim igrama 2008, 2012. i 2016.

Međutim, grupe za ljudska prava i stručnjaci za tenis sumnjaju da se njen nestanak zataškava. Medij Tennis.com je na Twitteru objavio članak i izvukao rečenicu: "Teško mi je da povjerujem da je Peng Shuai zaista napisala mail koji smo primili."

Ranije u petak, sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je: "Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja da je Peng Shuai nestala nakon što je optužila bivšeg visokog kineskog zvaničnika za seksualni napad. Pridružujemo se pozivima da vlasti Kine pruže nezavisan i provjerljiv dokaz o tome gdje se ona nalazi i da je sigurna."

Hahstag "Gdje je Peng Shuai" #WhereIsPengShuai je popularan na Twitteru, a tenski šampioni Naomi Osaka, Serena Williams i Novak Đoković su izrazili zabrinutost zbog, kako izgleda, njenog nestanka, saopštio je Human Rights Watch.

"Kineska vlada, partner Međunarodnog olimpijskog komiteta za Zimske olimpijske igre, često izaziva nasilni nestanak pojedinaca čija gleidšta ili ponašanje vidi kao problematično ili neprijatno", naveo je Human Rights Watch. Peking je domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022.

"Da iskoristimo tenisku metaforu, lopta je sada na kineskom terenu", kaže Daryl Adiar​, docent sportskog menadžmenta na Poslovnoj školi Univerziteta tehnologije u Sidneyju. "Peng Shuai je djelovala spremno da zatraži da se njen slučaj razmotri na sudu, što je nešto na šta bi trebalo da imaju pravo svi oštećeni na svijetu."

Kineski zvaničnici nisu komentarisali status Peng Shuai niti zahtjeve teniske asocijacije.

Komunistička vlada Kine rijetko toleriše negativne komentare o svojim zvaničnicima. Nakon što bi na neki način "uvrijedili rukovodstvo", prijavljen je nestanak i drugih osoba koje bi iznijele optužbe na račun vlade, među kojima su pisci, disidenti i izdavači u Hong Kongu. Za neke je utvrđeno da su uhapšeni.

"Možemo da povežemo tačkice i posumnjamo da Peking stoji iza svega ovoga", izjavio je Alexander Vuving​, profesor na Azijsko-pacifičkom centru za bezbjednosne studije Daniel K. Inouye​ na Havajima.

75-godišnji Zhang Gaoli imao je dugu karijeru punu priznanja kao član stalnog komiteta politbiroa Komunističke partije i sekretar Komunističke partije u gradu Tianjin. Predsjedavao je vladinim komisijama koje su nadgledale megaprojekat izgradnje brane "Tri klisure" i inicijativu razvoja međunarodne infrastrukture Pojas i put.

"Mislim da je logika iza ovakvog događaja obično da je grupa veća od pojedinca a stabilnost važninja od svega, i prema toj filozofiji, naravno možete da imate ideje ali ne smijete da utičete na ukupnu stabilnost a ta stabilnost, naravno, uključuje kontrolu Komunističke partije", ističe Huang Kwei-bo​, docent na studijama diplomatije na Nacionalnom univerzitetu Chengchi.

Tvrdnje Peng koje se odnose na kineske moćnike su značajne za feminističku borbu protiv seksualnog zlostavljanja i pokret #MeToo u Kini, kaže Lu Pin, osnivačica Feminističkih glasova, najvećeg kineskog novog kanala koji se bavi ženskim pitanjima.

“Njeno iskustvo je podstaklo ljude da razmišljaju o feminističkom pokretu jer će taj pokret neminovno doticati one na vlasti", kaže Lu. "Također vidim koliko ljude plaši nestanak Peng. Mislim da je teško jednostavno reći da je njena hrabrost obodrila sve. Ali, po meni, otvorenost Peng je od velikog značaja za kineski #MeToo pokret."

XS
SM
MD
LG