Linkovi

Kina sankcionira pet američkih kompanija kao odgovor na prodaju oružja Tajvanu


Kina je 7. januara objavila da će sankcinirati pet američkih kompanija, kao odgovor na američku prodaju oružja Tajvanu i američke sankcije protiv kineskih firmi i pojedinaca.

Sankcije će zamrznuti svu imovinu koju kompanije imaju u Kini i zabraniti organizacijama i pojedincima u Kini da posluju s njima, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Sankcije se odnose na kompanije BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, ViaSat i Data Link Solutions.

Nije jasno kakav će učinak imati sankcije na te kompanije, s obzirom na to da su, uglavnom, simbolične jer američke kompanije, koje imaju ugovore u poslovima u oblasti odbrane, uglavnom ne prodaju Kini, piše AP.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su potezi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) naštetili suverenitetu i sigurnosnim interesima Kine, potkopali mir i stabilnost širom Tajvanskog tjesnaca i prekršili prava i interese kineskih kompanija i pojedinaca.

"Kineska vlada ostaje nepokolebljiva u našoj odlučnosti da zaštiti nacionalni suverenitet, sigurnost i teritorijalni integritet i zaštiti zakonita prava i interese kineskih kompanija i građana", kaže se u saopćenju.

Najava je objavljena manje od sedam dana uoči predsjedničkih izbora u Tajvanu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije preciziralo na koji ugovor s oružjem ili na koje američke sankcije Kina odgovara, iako je glasnogovornik Wang Wenbin prije tri sedmice upozorio da će Kina poduzeti protumjere nakon što je američka vlada u decembru odobrila vojni paket od 300 miliona dolara za Tajvan.

Ugovor uključuje opremu, obuku i popravak opreme za održavanje tajvanskih zapovjednih, kontrolnih i vojnih komunikacijskih sposobnosti.

Sjedinjene Države tvrde da će prodaja podržati modernizaciju tajvanskih oružanih snaga i održavanje vjerodostojne obrane.

Tajvan je glavno žarište u američko-kineskim odnosima za koje su analitičari zabrinuti da bi moglo eskalirati u vojni sukob između dviju sila.

Kina tvrdi da je američka prodaja oružja Tajvanu miješanje u njene unutarnje poslove.

Kineska vojska redovito šalje borbene avione i brodove u i iznad voda oko Tajvana, dijelom kako bi odvratila vladu otoka od proglašenja službene nezavisnosti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG