Linkovi

Xi: Kina i Tajvan će ponovo biti ujedinjeni


Kineski predsjednik Xi u novogodišnjem obraćanju
Kineski predsjednik Xi u novogodišnjem obraćanju

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da će Kina "sigurno biti ponovo ujedinjena" s Tajvanom tokom njegovog televizijskog novogodišnjeg obraćanja, obnavljajući prijetnje Pekinga da će preuzeti samoupravno ostrvo, koje smatra svojim.

Tajvan se odvojio od Kine u građanskom ratu 1949., ali Peking nastavlja da smatra ostrvo od 23 miliona stanovnika sa svojom visokotehnološkom ekonomijom kineskom teritorijom i pojačava svoju pretnju da bi to postigao vojnom silom ako je potrebno.

"Kina će se sigurno ponovo ujediniti, a svi Kinezi s obje strane Tajvanskog moreuza treba da budu vezani zdravim smislom", rekao je Xi u svom godišnjem obraćanju, prenosi zvanična novinska agencija Xinhua.

Kina je predsjedničke i parlamentarne izbore u Tajvanu 13. januara opisala kao izbor između rata i mira.

U subotu je Chen Binhua, glasnogovornik kineskog ureda za poslove s Tajvanom, nazvao Laija "rušiteljem mira" nakon televizijske debate ranije tog dana u kojoj je Lai branio pravo Tajvana da vlada samim sobom kao demokratijom.

Chen je rekao da je Laijev diskurs na debati bio "pun razmišljanja o konfrontaciji", dodajući da je potpredsjednik "pokretač potencijalno opasnog rata u Tajvanskom moreuzu".

Lai je tokom debate rekao da Tajvan nije podređen Kini i da je otvoren za komunikaciju sa Pekingom "sve dok postoji jednakost i dostojanstvo sa obje strane Tajvanskog moreuza". Iako Lai sebe ne opisuje da traži nezavisnost od Pekinga, generalno tvrdi da je Tajvan već nezavisna zemlja.

Laijevi izborni rivali su Hou Yu-ih iz stranke Kuomintang koja je više naklonjena Kini i Ko Wen-je iz Tajvanske narodne partije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG