Linkovi

Novi kineski ministar vanjskih poslova pozvan u Washington


Wang Yi
Wang Yi

Sjedinjene Države su zvanično pozvale novoimenovanog kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija u Washington, izjavio je u utorak glasnogovornik State Departmenta Matt Miller, nakon što je Wangovog prethodnika iznenada uklonio Peking.

Kina je prošle sedmice ponovo imenovala veterana diplomatu Wanga za ministra vanjskih poslova, zamijenivši tako Qina Ganga, koji nije viđen više od mjesec dana - misteriozno odsustvo nakon samo sedam mjeseci na poslu je pokrenulo pitanja o transparentnosti.

Ministarstvo je samo saopštilo da Qin nije na funkciji zbog neutvrđenih zdravstvenih razloga.

Miller nije rekao da li je kineska strana prihvatila poziv, ali je dodao da je to očekivanje Washingtona.

"Svakako očekujemo da je to nešto što bi oni prihvatili i da je to putovanje za koje očekujemo da će se desiti, ali još nismo zakazali datum", rekao je Miler.

Kineska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar na pitanje o pozivu.

Američki državni sekretar Antony Blinken susreo se s Qinom 18. juna, u prvoj posjeti najvećeg američkog diplomate Kini u posljednjih pet godina. Američki State Department je tada rekao da su održali "iskrene, sadržajne i konstruktivne" razgovore, a Blinken je pozvao Qina u Washington da nastavi razgovore.

Qin, 57, bivši pomoćnik predsjednika Xi Jinpinga i izaslanik u Sjedinjenim Državama, preuzeo je Ministarstvo u decembru, ali nije viđen u javnosti od 25. juna kada se susreo s diplomatama u posjetu Pekingu.

Kratko objašnjenje Ministarstva vanjskih poslova da je to zbog zdravstvenih razloga kasnije je izrezano iz zvaničnih transkripata.

Qinov nasljednik, Wang, 69, bio je njegov prethodnik, obavljajući tu funkciju od 2013. do 2022. godine, dok su veze s rivalskom supersilom Sjedinjenim Državama pokvarene do tačke koju je Peking opisao kao najnižu razinu svih vremena.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG