Linkovi

Predstavnički dom počeo istragu o navodnom kineskom hakovanju visokih zvaničnika SAD


Prezenter govori o Microsoftu u informacijskoj eri tokom Svjetske konferencije o veštačkoj inteligenciji u Šangaju, 6. jula 2023. godine. Nekoliko dana kasnije, Microsoft je u blogu objavio da je grupa bazirana u Kini provalila u mail naloge američkih vladinih agencija.
Prezenter govori o Microsoftu u informacijskoj eri tokom Svjetske konferencije o veštačkoj inteligenciji u Šangaju, 6. jula 2023. godine. Nekoliko dana kasnije, Microsoft je u blogu objavio da je grupa bazirana u Kini provalila u mail naloge američkih vladinih agencija.

Odbor za nadzor Predstavničkog doma Kongresa SAD saopštio je da otvara istragu o sumnji da je Kina umiješana u nedavne upade u sisteme elektronske pošte Sekretarijata za trgovinu SAD i State Departmenta.

Predsjedavajući Odbora, James Comer, kao i šefovi dva pododbora, zatražili su od ministrice trgovine Gine Raimondo i državnog sekretara Antonyja Blinkena brifinge sa zaposlenicima do 9. augusta.

"Također smo zabrinuti da ovaj napad na federalne agencije, uključujući mail nalog visokog zvaničnika američke vlade kao što ste vi, odražava novi nivo vještine i sofisticiranosti kineskih hakera", napisali su zakonodavci u obraćanju Raimondo.

Ministrica trgovine je bila među grupom visokih američkih zvaničnika čije je mailove ranije ove godine hakovala grupa za koju je Microsoft rekao da se nalazi u Kini, prema informacijama koje je dostavila osoba upućena u tu temu.

State Department i Sekretarijat za trgovinu nisu odmah odgovorili Reutersu na poruke za komentar.

Informacije o hakovanju mailova visokih američkih zvaničnika doprinijele su već postojećim tenzijama između Pekinga i Washingtona oko niza pitanja.

Nije jasan puni obim hakovanja, koje je pogodilo još najmanje dvadesetak drugih organizacija.

Wall Street Journal je prošlog mjeseca objavio da su hakeri također pristupili mail nalogu američkog ambasadora u Kini, kao i nalogu pomoćnika državnog sekretara za Istočnu Aziju. Ta medijska kuća objavila je da je ukupno ukradeno stotine hiljada mailova.

Raimondo je prošlog mjeseca za tv kuću CNBC izjavila da i dalje planira posjetiti Kinu kasnije ove godine, uprkos navodnim kineskim hakerskim napadima: "Planiramo putovanje, što ne znači da opravdavamo bilo kakvu vrstu hakovanja ili narušavanja naše sigurnosti".

Kineska ambasada u Washingtonu je u ranijem saopštenju navela da je identifikovanje izvora cyber napada komplekasn posao i upozorila na "neosnovane špekulacije i optužbe".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG