Linkovi

Kineski ratni avioni prešli srednju liniju moreuza, Tajvan podigao lovce


Ilustracija
Ilustracija

Tajvanske zračne snage krenule su u akciju u nedjelju nakon što su uočile 10 kineskih ratnih aviona kako prelaze osjetljivu središnju liniju Tajvanskog moreuza, a ostrvsko ministarstvo odbrane saopštilo da su i četiri kineska ratna broda također vršila borbene patrole.

Ovo je drugi put za manje od nedelju dana da je Tajvan prijavio obnovljenu kinesku vojnu aktivnost, nakon što je 37 kineskih vojnih aviona u četvrtak uletjelo u zonu protivvazdušne odbrane ostrva, od kojih su neki potom odletjeli u zapadni Pacifik.

Kina, koja gleda na demokratski uređen Tajvan kao na svoju teritoriju, u posljednje tri godine redovno je upućivala svoje zračne snage u nebo u blizini ostrva, ali ne i u teritorijalni zračni prostor Tajvana.

Tajvansko ministarstvo odbrane je u kratkom saopštenju navelo da je od 14 sati. u nedjelju je otkrila 24 aviona kineske avijacije, uključujući lovce J-10, J-11, J-16 i Su-30, kao i bombardere H-6.

Nije precizirano gdje su letjeli, ali je navedeno da je 10 prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza, koja razdvaja dvije strane i koja je ranije služila kao nezvanična barijera. Kina kaže da to ne priznaje i da ga rutinski prelazi od prošle godine.

Četiri kineska pomorska broda su također bila angažovana u "zajedničkim patrolama borbene gotovosti", dodalo je ministarstvo, ne navodeći detalje.

Tajvan je poslao vlastite lovce i rasporedio brodove i kopnene raketne sisteme da nadgledaju, navodi se, koristeći tipične formulacije o tome kako reaguje na takve kineske aktivnosti.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjeve za komentar. Nije komentarisalo letove od četvrtka.

Kina je ranije rekla da takve misije treba da zaštite suverenitet zemlje i da imaju za cilj "dogovor" između Tajvana i Sjedinjenih Država, najvažnijeg međunarodnog podržavaoca ostrva i prodavca oružja.

U aprilu je Kina održala ratne igre oko Tajvana nakon putovanja u Sjedinjene Države tajvanskog predsjednika Tsai Ing-wen.

Tajvanska vlada odbacuje zahtjeve Kine za suverenitet i kaže da samo stanovnici ostrva mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan, koji se priprema za predsjedničke i parlamentarne izbore u januaru, stavio pod svoju kontrolu.

U nedjeljnom video obraćanju pristalicama na ostrvima Matsu koje kontroliše Tajvan blizu kineske obale, tajvanski potpredsjednik William Lai rekao je da će učiniti sve da "stabilizira mirni status quo u Tajvanskom prolazu" ako osvoji predsjedništvo, saopćila je njegova kancelarija za kampanju.

Lai se kandiduje kao kandidat vladajuće Demokratske progresivne stranke. Tsai se ne može ponovo kandidirati zbog ograničenja termina.

Tsai je više puta nudila razgovore s Kinom, ali je odbijena jer Peking nju i njenu stranku smatra separatistima.

Laura Rosenberger, predsjednica Američkog instituta na Tajvanu, koji upravlja neslužbenim odnosima između Washingtona i Tajpeja, posjetila je Tajvan prošle sedmice i sastala se sa sva tri predsjednička kandidata.

XS
SM
MD
LG