Linkovi

Kina sve više investira u zemljama Središnje Azije, koje je Rusija smatrala svojom interesnom sferom


Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbayev i kineski predsjednik Hu Jintao na otvorenju naftovoda između dvije zemlje, u Astani, u prosincu 2009.
Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbayev i kineski predsjednik Hu Jintao na otvorenju naftovoda između dvije zemlje, u Astani, u prosincu 2009.

U Kazahstanu se danas često čuje – 'ako želiš otići odavde, uči engleski. Ako želiš ostati, uči kineski.'

Kina sve više investira u zemljama Središnje Azije, koje je Rusija smatrala svojom interesnom sferom.

Na tržnicama u Almatiju, glavnom gradu Kazahstana, mnogo je kineskih trgovaca. Gotovo sva je roba kineska – od traperica pa do baterija za mobitele i jabuka – ali je jezik na kojem se kupci i trgovci sporazumijevaju i dalje ruski. No, Kineze ne zanima samo trgovina na malo. Njihovu vladu i firme najviše interesiraju energetski resursi ove regije s oko 62 milijuna stanovnika. Kina je od nedavno najveći potrošač energije na svijetu.

Većina kineskog energetskog uvoza dolazi morskim putem i tu je problem – kaže Hongyi Lai sa sveučilišta Nottingham u Britaniji: "Središnja Azija je Kini važna upravo zbog sigurnih putove za isporuku energenata. Nafta i plin mogu se u Kinu izvesti kopnenim putem, što je za Kinu mnogo sigurnije od mora."

U području Središnje Azije nalaze se vjerojatno najveće rezerve nafte i plina, i zato je Kina tu investirala oko 25 milijardi dolara. Prvi plinovod – od Turkmenistana pa do kineske granice – izgrađen je prošle godine. Kazahstan četvrtinu svoje nafte prodaje Kini, koja u toj zemlji financira gradnju auto-ceste od nekih 3 tisuće kilometara, na području gdje se u drevna vremena prostirao Put svile.

Američki stručnjak za regiju, Parag Khanna, kaže da Rusija u Središnjoj Aziji gubi svoj privilegirani položaj: "Ako želi ostati relevantna, Rusija će tu morati investirati više novca. Ona je bila vrlo prisutna u energetskom sektoru Srednje Azije, no mora ga braniti, i to mnogo aktivnije nego sada. Jer, u tim zemljama na vlast dolazi druga generacija, koja je više orijentirana i prema Zapadu, ali i prema Kini, a ne više prema Rusiji, kako je bilo u prošlosti."

Kazahstanski politolog Dosym Satpayev kaže da sve više njegovih studenata uči kineski i dobiva kineske stipendije: "Mnogo ih se obrazuje u Kini, i Kina će ih možda iskoristiti kao neki svoj lobi, kada se vrate kući nakon studija. Mislim da će pozicija Rusije ovdje slabiti jer se Rusija ne može natjecati s Kinom."

U Kazahstanu se danas često čuje – 'ako želiš otići odavde, uči engleski. Ako želiš ostati, uči kineski.' No, sve je više i onih koje brine mogućnost kineske dominacije.

Analitičar Aidos Sarym koji radi za kazahstansku oporbu kaže da Kina ima 100 puta više stanovnika od njegove zemlje. Dodaje da 'nije lako živjeti uz kineskog diva'.

XS
SM
MD
LG