Linkovi

Kineski predsjednik Xi u Srbiji: Politika i investicije


Kineski predsjednik Xi Jinping
Kineski predsjednik Xi Jinping

Srbija je u srijedu dočekala kineskog predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinping) u počasnoj vojnoj gardi uoči sastanka sa njegovim kolegom iz Srbije, na kojem je tema kineska investicija od više milijardi eura u toj balkanskoj zemlji i mogući novi poslovi.

Sijeva posjeta se poklapa sa 25. godišnjicom NATO-ovog slučajnog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu i dio je njegove prve evropske turneje u posljednjih pet godina, koja je uključivala Francusku sa Mađarskom kao sljedećom stanicom.

„Danas pišemo istoriju“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hiljadama u publici ispred Predsjedničke palate, aplaudirajući i skandirajući „Kina, Kina“.

Oba lidera se hvale čvrstim partnerstvom između svojih zemalja. Zajedno sa Mađarskom, koja je sljedeća stanica Sija, Srbija je najčvršći evropski pristalica velikog kineskog infrastrukturnog projekta Pojas i put u dijelovima Azije i Evrope.

Xi je rekao da je dirnut toplom dobrodošlicom i da očekuje da će njegova posjeta "otvoriti novo poglavlje" u odnosima dvije zemlje.

Predsednik Kine izjavio je na početku razgovora sa predsednikom Srbije da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da pokazuju duboko prijateljstvo.

"Nadam se da će ova posjeta otvoriti novo poglavlje naših odnosa", kazao je Đinping.

On se osvrnuo i na jučerašnji doček koji je delegacija Srbije priredila na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

"Bio sam počastvovan da vidim tako veličanstvenu ceremoniju, bio sam zaista impresioniran i duboko dirnut. Kao što ste i sami rekli, mi smo iz prve ruke svjedoci tome da srpski narod kineski narod posmatra kao čelične, najbolje prijatelje. Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo, postoji snažan osjećaj prijateljstva između naših zemalja, to zaista pozdravljam i zaista je na mene ostavilo izuzetno dubok utisak", rekao je Si Đinping.

Okupljanje na dan sastanka kineskog predsjednika Si Đinpinga i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Palati Srbija u okviru dvodnevne državne posjete kineskog predsjednika Beogradu, Srbija, 8. maja 2024. REUTERS/Marko Đurica
Okupljanje na dan sastanka kineskog predsjednika Si Đinpinga i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Palati Srbija u okviru dvodnevne državne posjete kineskog predsjednika Beogradu, Srbija, 8. maja 2024. REUTERS/Marko Đurica

Srbija je postala prvi strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi“, rekao je Si, govoreći o sporazumu o strateškom partnerstvu između dvije zemlje iz 2016.

Govoreći pred okupljenim građanima, predsjednik Srbije rekao je da su Srbija i Kina iskreni prijatelji i da je u saradnji dvije zemlje "samo nebo granica". Kasnije je kazao i da očekuje veliki napredak u odnosima dvije zemlje - podizanje od statusa strateškog partnerstva na nivo zajedničke budućnosti.

"Kao što mi imamo jasne stavove po pitanju kineskog integriteta, da je Tajvan Kina, tako i oni podržavaju tetritoriju Srbije bez ikakve rezerve. U najtežim trenucima bili su uz nas, bili su s nama i pre 25 godina kada je ova zemlja bila rušena i bombardovana, zajedno sa nama su platili visoku cenu, izgubili ljude na današnji dan. Hvala predsedniku Siju jer sve što smo izgradili u Beogradu izgradili smo zahvaljujući jačoj privredi. Hvala mu i na podršci za Železaru, rudnik u Boru, privatnim investicijama. I još mnogo toga možemo i moramo zajednički da uradimo, samo je nebo granica", poručio je Vučić.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je u utorak državnoj televiziji da će dva lidera potpisati skoro 30 sporazuma i neke komercijalne ugovore. On je rekao da će se razgovarati o projektima visoke tehnologije.

Srbija nema vizni režim sa Kinom“, rekao je Mali za državnu TV RTS. "Tako smo potpuno otvoreni za njihova ulaganja", rekao je on, dodajući da zapadne zemlje nameću barijere i kvote kineskim investicijama i proizvodima.

Posmatrači kažu da je Xijev izbor Srbije i Mađarske dizajniran da približi dvije evropske zemlje koje su proruske i veliki primaoci kineskih investicija. Zapadni partneri Srbije vide zemlju kao kinesko čvorište na ulazu u EU.

Tokom posjete Francuskoj, predsjednik Emmanuel Macron i šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen izvršili su pritisak na Xija da osigura uravnoteženiju trgovinu s Evropom i da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju za okončanje rata u Ukrajini, ali bezuspješno, smatraju analitičari.

SIMBOLIKA POSJETE

Sijeva poseta dolazi na godišnjicu NATO bombardovanja kineske ambasade tokom kampanje protiv bivše Jugoslavije da bi se primorao pokojni srpski moćnik Slobodan Milošević da prekine obračun sa etničkim Albancima na Kosovu.

Bombaški napad, u kojem su ubijena tri kineska novinara i ranjeno 20 kineskih državljana, izazvao je bijes u Kini i izvinjenje tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Kineski narod cijeni mir, ali nikada neće dozvoliti da se istorijska tragedija ponovi“, rekao je Si u tekstu u dnevnom listu Politika u utorak.

Prošle godine, Vučić je potpisao sporazum o slobodnoj trgovini sa Sijem koji bi trebalo da počne u julu, otvarajući vrata ogromnom kineskom tržištu za srpske kompanije.

Sporazum o slobodnoj trgovini donijeće sigurnost našim poljoprivrednicima“, rekao je Vučić u pozdravnom govoru.

Kina posjeduje rudnike i fabrike širom Srbije i pozajmila je milijarde za puteve, mostove i nove objekte, čime je postala ključni partner Srbije u prijeko potrebnom razvoju infrastrukture.

Kina je 2023. godine bila drugi najveći trgovinski partner Srbije poslije EU sa ukupnom trgovinskom razmjenom od 6,1 milijardu dolara i među pet najvećih investitora, navodi nacionalna investiciona agencija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG