Linkovi

Kina šalje trupe u Rusiju na zajedničke vježbe


Arhiv - Ruski vojnici stoje ispred kineskih oklopnih borbenih vozila tokom vježbe u Rusiji.
Arhiv - Ruski vojnici stoje ispred kineskih oklopnih borbenih vozila tokom vježbe u Rusiji.

Zvanični Peking je saopštio da će poslati kontingent vojnika u Rusiju na zajedničke vojne vježbe u kojima će učestvovati i nekoliko drugih zemalja, među njima Indija, Bjelorusija, Mongolija i Tadžikistan.

Kinesko Ministarstvo odbrane objavilo je 17. augusta da učešće u zajedničkim vježbama "nije povezano sa trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom", što se očigledno odnosi na invaziju Rusije na Ukrajinu.

Vježbe su dio tekućeg bilateralnog godišnjeg sporazuma o saradnji, navodi se u saopštenju.

Slične zajedničke vježbe pod ruskim vodstvom u kojima je učestvovala Kina održane su posljednjih godina.

"Cilj je produbljivanje pragmatične i prijateljske saradnje sa vojskama zemalja učesnica, unapređenje nivoa strateške saradnje između strana učesnica i jačanje sposobnosti da se odgovori na različite bezbjednosne pretnje", navodi se u saopštenju.

Ruski i kineski strateški bombarderi su u okviru prve zajedničke vojne vježbe od početka ruske invazije na Ukrajinu izveli letove blizu Japana i Južne Koreje krajem maja u demonstraciji sile s oštrom porukom administraciji predsjednika SAD Joea Bidena koji je u to vrijeme završavao posjetu regionu tokom koje je nastojao da učvrsti regionalne saveze nasuprot sve snažnijem partnerstvu Moskve i Pekinga.

Kina je među zemljama koje su izbjegle uvođenje sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je svom kineskom kolegi prošlog mjeseca da ne prihvata tvrdnje Kine da je neutralna u ukrajinskom sukobu i rekao da je Washington "zabrinut zbog njenog svrstava uz Rusiju".

XS
SM
MD
LG