Linkovi

Biden-Xi: Dogovor o nastavku vojnih komunikacija i suzbijanju proizvodnje fentanila


Susret Xija i Bidena
Susret Xija i Bidena

Američki predsednik Joe Biden i kineski lider Xi Jinping dogovorili su se u srijedu da njihove zemlje nastave komunikaciju na nivou dvije vojske, i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom - što su dva velika rezultata njihovog prvog direktnog susreta u proteklih godinu dana.

Xi je posljednji put bio u Americi 2017. godine, a sa Bidenom se sada sastaje na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Dvojica lidera su razgovarala oko četiri sata na imanju u blizini San Francisca, i pokrili niz osjetljivih tema koje su doprinijele zahlađenju odnosa SAD i Kine.

Američki predsjednik je rekao da su se Xi i on saglasili da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula kada je tadašnja predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi posetila Tajvan u augustu 2022.

"Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi", rekao je Biden.

Biden je zahtijevao da obje zemlje ozvaniče vojni dijalog, a američki sekretar za odbranu Lloyd Austin će se sastati sa svojim novim kineskim kolegom kada ta osoba bude imenovana, izjavio je jedan visoki američki zvaničnik.

U proteklih godinu dana, američka i kineska vojska su dolazile u više napetih situacija na ivici konflikta.

Biden i Xi su se dogovorili da će Kina zaustaviti izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, što je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD.

"To će spasiti živote", rekao je Biden, dodajući da cijeni Xijevu "posvećenost" rješenju tog problema.

Prema dogovoru, Kina će razmotriti situaciju u konkretnim hemijskim fabrikama koje proizvode elemente od kojih se pravi fentanil, rekao je novinarima visoki američki zvaničnik.

Xi je nastojao da razuvjeri Bidena u pogledu kineskih namjera prema demokratskom Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, navodeći da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv Tajvana, ali je opisao uslove pod kojima bi se primijenila sila, rekao je američki zvaničnik.

"SAD treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine", kazao je Xi Bidenu, prema saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Biden je, pak, izjavio da SAD "vjeruju u status quo" i pozvao Kinu da poštuje izborni proces na Tajvanu.

Također je pozvao Xija da upotrijebi svoj uticaj kod Irana da pozove Teheran da ne vrši, preko svojih saradnika, napade na američke ciljeve na Bliskom istoku dok se u Gazi nastavlja sukoba Izraela i Hamasa, izjavio je za agenciju Reuters visoki američki zvaničnik.

Američki predsjednik je ocijenio da je uspjeh sastanka u tome što su Xi i on "jednostavno razgovarali, bili otvoreni jedan prema drugom, tako da nema nesporazuma".

Prema izvještavanju kineske državne televizije, dvojica lidera su se također dogovorila da učestvuju u intervladinom dijalogu o vještačkoj inteligenciji i da se uvedu dodatni direktni letovi između dvije zemlje.

Stručnjaci za kinesko-američke odnose kažu da će dogovori koje su postigli Biden i Xi imati značaj u budućim odnosima dvoke zemlje.

Zoe Liu, stručnjakinja za Kinu iz Savjeta za spoljnopolitičke odnose, kaže da su dogovori o fentanilu i direktnom vojnom dijalogu "pozitivni znaci koji pokazuju da obe zemlje žele da spriječe dalje pogoršavanje bilateralnih odnosa.

Međutim, kaže Liu, "ti sporazumi neće promijeniti strukturalne izazove u bilateralnim odnosima ali utiru put detaljnijim razgovorima na radnom nivou, što je mnogo značajnije".

Biden je rekao da SAD i Kina moraju da osiguraju da "nadmetanje dvije zemlje ne preraste u konflikt" i da moraju "odgovorno" da tretiraju svoje odnose.

Xi je odgovorio da nije opcija da dvije supersile okreću leđa jedna drugoj i da "konflikt i sukobi imaju nezamislive posljedice za obje strane".

Obojica su naglasila potrebu da se ojača međusobno razumijevanje, ali i upozorili da će interesi dvije zemlje nekada biti suprostavljeni.

"Planeta Zemlja je dovoljno velika za uspjeh dvije zemlje. I uspjeh jedne zemlje je šansa za drugu", poručio je kineski predsjednik i ocijenio da su odnosi SAD i Kine "najvažniji bilateralni odnosi u svijetu", a da on i Biden imaju "veliku odgovornost za dva naroda, svijet i za historiju".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG