Linkovi

Kina pozvala na bojkot zapadnih proizvođača odjeće


Prodavnica H&M u Pekingu.
Prodavnica H&M u Pekingu.

Kineska državna televizija pozvala je na bojkot prodavnica H&M. Peking je kritikovao strane proizvođače odjeće nakon novih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Kini zbog optužbi da krši ljudska prava u provinciji Šinđijang.

Kineska komunistička partija je kritikovala H&M zbog izjave stare godinu dana, odnosno zato što je u martu 2020. najavio da će prestati da kupuje pamuk iz Šinđijanga zbog navoda o prinudnom radu. Na meti kritika iz istog razloga su se našli i Burberry, Adidas, Nike, New Balance i Zara​.

"Za one koji diraju u suštinu naše zemlje, odgovor je jasan: Ne kupujte njihovu robu", objavili su kineski mediji.

Ovakva reakcija Pekinga uslijedila je pošto su EU, SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sankcije četvorici kineskih zvaničnika optuženih za kršenje ljudskih prava u Šinđijangu.

Više od milion ljudi, uglavnom muslimana, primorano je da radi u radnim logorima, kažu strani posmatrači i vlade. Peking to negira i insistira na tome da promoviše ekonomski razvoj.

"Ovi navodi o prinudnom radu u Šinđijangu su potpuno izmišljeni", rekao je portparol kineskog ministarstva trgovine Gao Feng.

Poznati glumac i pjevač Wang Yibo objavio je da raskida ugovor sa brendovima H&M i Nike.

Odjeća H&M je takođe sklonjena sa online platformi za kupovinu poput Alibabe i JD.com. Kompanije ovo nisu komentarisale.

Peking često napada strane proizvođače odeće, automobila i druge brendove kada vlade tih zemalja napadnu Kinu zbog Tajvana, Tibeta i drugih osjetljivih pitanja.

Kompanije se obično izvinu Pekingu i vrate jednom od najvećih svjetskih tržišta. Ali, pitanje Šinđijanga je nešto drugo jer se suočavaju sa pritiskom kod kuće.

Ipak, pad prometa u Kini, gdje je uspostavljen nivo potrošnje prije pandemije, može biti veliki udarac za proizvođače odjeće jer se američko i evropsko tržište još nisu oporavili.

Kompanija H&M je saopštila da "ne predstavlja nijedno političko uvjerenje i da poštuje potrošače u Kini".

Saopšteno je da kompanija sarađuje sa 350 kineskih fabrika kako bi napravila proizvode u skladu sa "održivim razvojem" i da je "posvećena dugoročnim investicijama i razvoju u Kini".

Brian Ehrig​ iz konsultantske kuće Kearney​ kaže da H&M skoro 70 odsto svojih sirovina nabavlja u Kini, te da će ti materijali biti mnogo skuplji ako H&M bude odbačen.

Kompanija je inače u septembru prestala da sarađuje sa kineskim proizvođačima za koje se sumnja da praktikuju prinudni rad.

SAD su u januaru uvele zabranu na uvoz pamuka iz Šinđijanga.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG