Linkovi

Kina optužuje SAD da stvaraju paniku oko coronavirusa


Coronavirus, China
Coronavirus, China

Kina je kritikovala SAD zbog uvođenja restrikcija putovanja kineskim državljanima zbog epidemije coronavirusa optuživši Vašington da "stvara i sije paniku", piše RSE.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Čua Hunjing rekla je da je američka vlada prva evakuisala svoje osoblje iz konzulata u Vuhanu (grada najviše pogođenog epidemijom), predložila djelimično povlačenje osoblja iz ambasade i uvela zabranu ulaska kineskih putnika na svoju teritoriju.

"Treba da prestanu da stvaraju i siju paniku jer to daje vrlo loš primjer", rekla je ona u razgovoru sa novinarima na kineskoj društvenoj mreži "WeChat". Vašington je zabranio ulazak na teritoriju SAD svim strancima koji dolaze iz Kine i preporučio svojim državljanima da ne putuju u Kinu ili da je napuste ako se tamo nalaze.

Ta mjera poremetila je brojne Kineze i strance koji ne mogu da se vrate na svoja radna mjesta, univerzitete ili da idu na turističko putovanje u SAD.

Hua je dodala da američka vlada za sada Kini nije pružila pomoć i ukazala da je Kina dobila medicinska sredstva od desetak zemalja kao što su Francuska, Japan, Turska, Pakistan, Iran, Rusija i Velika Britanija.

Ona je rekla da su Kini hitno potrebne maske, zaštitne naočare i kombinezoni.

Prema najnovijem izvještaju, 361 osoba umrla je od coronavirusa, od kojih samo jedna osoba van Kine, a broj zaraženih je porastao na preko 17.200.

XS
SM
MD
LG