Linkovi

Kina olakšava vize za američke putnike kako bi potaknula turizam


Putnici na željezničkoj stanici u Hangzhouu, provincija Zhejiang, Kina, 20. januara 2023.
Putnici na željezničkoj stanici u Hangzhouu, provincija Zhejiang, Kina, 20. januara 2023.

Kina će ublažiti vizna ograničenja za ljude koji dolaze iz Sjedinjenih Država, što je najnoviji pokušaj zemlje da privuče strane putnike od ponovnog otvaranja svojih granica ranije ove godine.

Od 1. januara, američki turisti više neće morati da podnose povratne avionske karte, dokaze o hotelskim rezervacijama, planove puta ili pozivnice za Kinu, navodi se u obavještenju koje je u petak na internetu objavila kineska ambasada u Washingtonu.

Pojednostavljeni proces prijave ima za cilj "dodatno olakšati međuljudsku razmjenu između Kine i Sjedinjenih Država", navodi se u obavijesti.

Taj potez uslijedio je u trenutku kada se Kina bori da obnovi svoj turistički sektor nakon tri godine strogih mjera pandemije, koje su uključivale obavezne karantene za sve dolaske. Iako su ta ograničenja ukinuta ranije ove godine, međunarodni putnici se sporo vraćaju.

U prvoj polovini ove godine Kina je zabilježila 8,4 miliona ulazaka i izlazaka stranaca, što je pad u odnosu na 977 miliona u cijeloj 2019., posljednjoj godini prije pandemije, prema statistici imigracije.

U još jednom pokušaju da podstakne turizam, Kina je prošlog mjeseca objavila da će dozvoliti ulazak bez viza građanima Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Španije i Malezije do 15 dana.

Jednogodišnji probni program je signalizirao kinesko "otvaranje na visokom nivou prema vanjskom svijetu", rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na dnevnom brifingu.

Ali napori Kine da privuče američke turiste mogu se suočiti sa drugim preprekama. Međunarodni letovi između dvije zemlje, koji su utvrđeni bilateralnim sporazumom, i dalje su znatno ispod nivoa pandemije, iako su se posljednjih mjeseci polako povećavali.

Tokom ljeta, usred pogoršanja odnosa između Pekinga i Washingtona, SAD su preporučile Amerikancima da preispitaju putovanje u Kinu, navodeći rizik od nezakonitih pritvaranja i zabrana izlaska.

XS
SM
MD
LG