Linkovi

Kina obustavlja posjete vojnih brodova SAD Hong Kongu zbog novog američkog zakona


Protester holds U.S. flags during a demonstration in Hong Kong, Thursday, Nov. 28, 2019.
Protester holds U.S. flags during a demonstration in Hong Kong, Thursday, Nov. 28, 2019.

Kina je saopštila da će obustaviti posjete brodova i aviona američke Ratne mornarice Hong Kongu i kazniti niz prodemokratskih nevladinih organizacija.

To je odgovor Kine na usvajanje zakona u američkom Kongresu kojim se podržavaju ljudska prava u Hong Kongu, poluautonomnoj teritoriji Kine.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je danas ponovila stav Kine da američki Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu predstavlja ozbiljno miješanje u unutrašnja pitanja Hong Konga.

Uz obustavljanje posjeta američkih vojnih brodova i aviona, Kina će sankcionisati organizacije Nacionalni fond za demokratiju, Nacionalni demokratski institut, Human Rights Watch, Međunarodni republikanski institut, Freedom House i druge koje su, kako je rekla portparolka, "loše djelovale" tokom nemira u Hong Kongu.

"Kina poziva SAD da isprave svoje greške i zaustave sve riječi i djela miješanja u unutrašnje poslove Hong Konga i Kine", rekla je Hua novinarima u Pekingu.

Dodala je da bi zavisno od razvoja prilika, Kina mogla da uvede dodatne sankcije.

Zakon koji je Senat Kongerasa SAD donio 20. novembra predviđa da SAD svake godine potvrđuju da li stepen autonomije Hong Konga opravdava njegov poseban trgovinski status, i da predsjednik SAD može da uvede sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

Kina za podsticanje već šestomjesečnih prodemokratskih demonstracija u Hong Kongu optužuje strane grupe i vlade, posebno SAD, Veliku Britaniju, i Tajvan, na koji Kina polaže prava.

Među grupama koje će Kina kazniti je i američki Nacionalni fond za demokratiju (NED) koji se finansira direktno iz Kongresa SAD, dok druge organizacije pokrivaju troškove iz mješavine javnih i privatnih izvora.

U Hong Kongu se posljednjih šest mjeseci skoro neprekidni protesti sa zahtjevom da izbori budu demokratski i da se istraži o policijska brutalnost nad demonstrantima.

XS
SM
MD
LG