Linkovi

Kina nakon izjave Bidena: Nema ustupaka oko Tajvana


Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Vang Venbin
Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Vang Venbin

Kineske vlasti su saopštile u petak da "nema prostora" za kompromis ili ustupke oko Tajvana, nakon komentara američkog predsjednika Joea Bidena da su SAD posvećene odbrani ostrva ako bude napadnuto, prenosi AP.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin ponovio je na konferenciji za novinare da je Tajvan njena teritorija nakon Bidenovog komentara dan ranije na forumu čiji je domaćin CNN.

Kina je odnedavno pojačala prijetnje da će, ako bude potrebno, na silu preuzeti kontrolu nad Tajvanom sa sve učestalijim letovima ratnih aviona u blizini ostrva i uvježbavajući slijetanje na plažu.

"Kada je riječ o kineskom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i drugim ključnim interesima, nema prostora za kompromise ili ustupke, i niko ne bi trebalo da potcijeni odlučnost, čvrstu volju i sposobnost kineskog naroda da to brani", rekao je Vang. "Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije. To je isključivo unutrašnja stvar Kine koja ne dozvoljava stranu intervenciju."

Bidenovi komentari u četvrtak smatrani su razvlačenjem "strateške dvosmislenosti" Washingtona kako će odgovoriti na napad na autonomni Tajvan.

SAD treba da "budu oprezne sa izjavima i postupcima i ne šalju nikakve pogrešne signale separatističkim snagama koje žele nezavisnost Tajvana, kako ne bi ozbiljno naštetile odnosima Kine i SAD, miru i stabilnostu u Tajvanskom moreuz", rekao je Vang.

Portparolka Jen Psaki rekla je u petak da Bidenovi komentari o Tajvanu nisu imali za cilj da signaliziraju promjenu u pristupu.

"On nije namjeravao da saopšti promjenu politike, niti je donio odluku o promjeni naše politike", istakla je Psaki.

Biden je rekao da SAD ne žele novi Hladni rat, ali je izrazio zabrinutost da li će se Kina "angažovati u aktivnostima koje će ih dovesti u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu grešku".

"Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući i da nećemo promijeniti nijedan od naših stavova", rekao je Biden. Upitan da li će SAD stati u odbranu Tajvana ako bude napadnut, on je odgovorio: "Da, imamo obavezu da to učinimo."

Upitan u petak da li bi SAD branile Tajvan ako bi ga Kina napala, američki ministar odbrane Lyoyd Austin rekao je da neće razgovarati o hipotetičkim situacijama, dodajući da "niko ne želi oružani sukob u Tajvanskom moreuzu - svakako ne predsjednik Bajden, i nema razloga da za to".

U Tajpeju, portparol predsjednice Cai Ingven orijentisane ka nezavisnosti Tajvana, rekao je da su SAD pokazale svoju podršku kroz konkretne akcije i da 23 miliona građana ostrva neće podleći pritiscima ili djelovati prenagljeno.

"Tajvan će pokazati čvrstu odlučnost da se branimo i nastavimo da radimo sa zemljama sa kojima delimo slične vrijednosti kako bismo dali pozitivan doprinos miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i Indo-pacifičkom regionu", rekao je portparol Čang Tun-han.

Kina i Tajvan su se razišli nakon građanskog rata 1949. SAD su prekinule formalne diplomatske odnose sa Tajpejem 1979. kako bi priznale Peking.

SAD ne osporavaju otvoreno polaganje prava Kine na Tajvan, ali su se zakonom obavezale da pruže pomoć ostrvu u odbrani i da sve prijetnje prema njemu tretiraju kao izazivanje "ozbiljne zabrinutosti".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG