Linkovi

Kina: Konsultanti kao špijunska prijetnja


FILE - Chinese President Xi Jinping is seen on a live broadcast of the opening ceremony for the National People's Congress at a mall on March 5, 2022, in Beijing.
FILE - Chinese President Xi Jinping is seen on a live broadcast of the opening ceremony for the National People's Congress at a mall on March 5, 2022, in Beijing.

Kinesko ministarstvo državne sigurnosti objavilo je ove sedmice novo upozorenje o prekomorskim špijunskim agencijama i, kako kaže, njihovim naporima posljednjih godina da pribave državne tajne pod maskom konsultantskih agencija.

Šestominutni video objavljen u četvrtak na službenom WeChat nalogu ministarstva na društvenim mrežama prikazuje stvarni slučaj u kojem su prekomorske špijunske agencije naložile konsultantskoj firmi da ukrade povjerljive informacije od kineske kompanije koja želi investirati u inostranstvu.

Objavljivanje video snimka dolazi kada se kineski lider Xi Jinping ove sedmice sastao s američkim izvršnim direktorima u pokušaju da ih uvjeri da je Kina i dalje otvorena za poslovanje, uprkos zabrinutosti za svoju ekonomiju i zabrinjavajućim signalima autoritarne vlade.

Tokom prošle godine, strane investicije u Kini su se smanjile kako se lanci snabdijevanja prebacuju u druge zemlje, dok su kineske vlasti uvele novi zakon protiv špijunaže i koristile zabrane izlaska kako bi sprečile poslovne rukovodioce i druge da napuste zemlju. Također je izvršio racije na konsultantske i dubinske firme.

U istom periodu, Ministarstvo državne sigurnosti pojačalo je korištenje društvenih medija kako bi podiglo uzbunu zbog stranih špijuna.

Njihov najnoviji video – četvrti otkako je prošle godine pokrenuo svoj nalog na društvenim mrežama – ima osećaj špijunskog trilera sa dramatičnom muzikom i brzim video elementima i grafikom.

Priča priču o izvršnom direktoru kineske kompanije koji je pritisnut od strane predstavnika konsultantske firme o nizu pitanja, uključujući ukupni profit kompanije, tehničke parametre njenih proizvoda i kako ratne snage koriste njene proizvode.

U postu na WeChat-u objavljenom uz video, ministarstvo je upozorilo na rizike za nacionalnu sigurnost koje predstavljaju konsultantske agencije.

"Naizgled normalna istraga koju provode konsultantske firme zapravo su pokušaji ilegalnog sticanja naših komercijalnih tajni i napori da se suzbiju naše povoljne industrije", napisalo je ministarstvo, dodajući da su te konsultantske firme saučesnici stranih špijunskih agencija koje imaju za cilj da se infiltriraju u ključne sektore u Kini. .

Kampanja zastrašivanja kineskih državljana

Neki stručnjaci kažu da je video skrojen za kinesku publiku, a ne za strane investitore, jer je video isključivo na mandarinskom i prikazuje hapšenje kineskog državljanina koji radi za stranu konsultantsku firmu.

Svrha snimka je "da informiše i zastraši kineske građane govoreći im da ih vlada gleda", rekao je Dennis Wilder, bivši zvaničnik američke nacionalne sigurnosti. Dodao je da će kampanja vjerovatno izazvati zastrašujući efekat među kineskim građanima, posebno onima koji rade za strane kompanije.

Kineske vlasti su prošle godine izvršile raciju u uredima nekoliko američkih kompanija u Kini i pritvorile neke od njihovih kineskih zaposlenika. Kompanije koje su pogođene uključuju due diligence firmu Mintz Group, firmu za poslovno savjetovanje Capvision i konsultantsku kompaniju Bain & Company.

Efekt hlađenja za nova strana preduzeća

Dok je kampanja fokusirana na kineske građane, Wilder je rekao da će napori Pekinga da zaštiti nacionalnu sigurnost također stvoriti zastrašujući učinak za strane kompanije koje pokušavaju ući na kinesko tržište.

Za razliku od velikih stranih kompanija sa već postojećim prisustvom u Kini, kao što su Apple ili Qualcomm, rekao je da kompanije koje nisu prisutne u Kini moraju sprovesti due diligence. "Oni moraju da shvate o čemu se bave njihovi kolege u Kini, ali ako ne mogu da sprovedu due diligence, neće ulagati u Kinu", rekao je on za Glas Amerike u video intervjuu.

Istraživanje koje su provele strane poslovne grupe 2023. ukazuje na to da strane kompanije sve više povlače investicije i operacije iz Kine. Podaci istraživanja pokazuju da samo 45% američkih kompanija Kinu vidi kao svoju primarnu ili među svoje tri najpopularnije destinacije za ulaganje, dok je 66% kompanija koje je u Kini anketirala Privredna komora Evropske unije izjavilo da im je poslovanje u Kini postalo sve teže.

Uprkos nedostatku povjerenja stranih kompanija u kinesko tržište, neki analitičari kažu da kineska vlada smatra da napori da se očuva nacionalna sigurnost i poveća povjerenje stranih investitora u kinesko tržište nisu međusobno kontradiktorni.

"Peking vjeruje da, iako pokušavaju privući više stranih preduzeća da investiraju u Kinu, oni također trebaju osigurati da strane kompanije neće lako dobiti ključne nacionalne interese, kao što su osnovni podaci ili ključna infrastruktura", rekao je Hung Chin-fu, politikolog sa Nacionalnog Cheng Kung univerziteta na Tajvanu.

Rekao je da će pristup Pekinga naići na duboku sumnju među stranim preduzećima. "U vrijeme kada je kineska vlada postavila mnoge crvene linije u ime nacionalne sigurnosti, ulaganje u Kinu će biti kao hodanje po tankom ledu za strane kompanije", rekao je on za Glas Amerike.

Kako će strane kompanije vjerovatno ostati neodlučne da povećaju svoje investicije u Kini, Wilder smatra da kineski lideri mogu imati različite stavove onaporima za privlačenje više stranih investicija ili potrebi zaštite nacionalne sigurnosti.

"Za Si Đinpinga, mislim da će, ako mora da bira između stranih investicija i ekonomskog rasta i onoga što doživljava kao nacionalnu bezbjednost, uvijek će izaći na stranu nacionalne bezbjednosti", rekao je on za Glas Amerike.

Ali za druge lidere Komunističke partije koji moraju uzeti u obzir ekonomski rast, kao što je kineski premijer Li Qiang, Wilder misli da će se njihovo razmatranje razlikovati od Xijevog.

XS
SM
MD
LG