Linkovi

Kina poručuje Ukrajini da "ne prodaje smrtonosno oružje" Rusiji


Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi govori na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi govori na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je ukrajinskom kolegi da Peking ne prodaje smrtonosno oružje Rusiji za rat protiv Ukrajine, navodi se u priopćenju u nedjelju.

Wang Yi je rekao Dmytru Kulebi tokom sastanka na marginama sigurnosne konferencije u Minhenu u subotu da Kina "ne iskorištava nikakvu prednost od situacije i ne prodaje smrtonosno oružje konfliktnim područjima ili stranama u sukobu", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Kina kaže da je neutralna strana u ukrajinskom sukobu, ali je kritikovana zbog odbijanja da osudi Moskvu zbog njene ofanzive.

Kina i Rusija su posljednjih godina pojačale ekonomsku saradnju i diplomatske kontakte, a njihovo strateško partnerstvo je samo postalo bliže od invazije Moskve na Ukrajinu.

Peking se suočio s optužbama da isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, a takve optužbe su kineski zvaničnici uvijek odbacivali.

"Bez obzira na to kako se međunarodna situacija mijenja, Kina se nada da će se odnosi Kine i Ukrajine razvijati normalno i da će i dalje biti od koristi za dva naroda", rekao je Wang Kulebi, prema saopšenju Ministarstva.

"Još jednom želim da zahvalim Ukrajini što je pomogla kineskom narodu da se bezbjedno evakuiše u vanrednim uslovima", navodi se u saopštenju. "Kineski narod to nikada neće zaboraviti."

U saopćenju se navodi da je Wang naglasio da se Kina zalaže za političko rješenje rata u Ukrajini i insistira na mirovnim pregovorima.

"Nastavićemo da igramo konstruktivnu ulogu u brzom okončanju rata i ponovnom uspostavljanju mira", rekao je Vang Kulebi.

"Čak i ako postoji samo tračak nade za mir, Kina neće odustati od svojih napora."

XS
SM
MD
LG